Ook in december gaat de FIN waarschijnlijk niet bij elkaar komen

Klap na klap krijgen we te verduren. Als burgers en ook als FIN bestuur en FIN leden. Onze vergadering van 1 december kan geen doorgang vinden. Er waren te veel beletselen. We mochten alleen met QR code naar binnen en omdat drinken alleen zittend mag, konden we geen gebruik maken van de bar in het NH Naarden. Daar komt bij dat de grote meerderheid van de leden toch wel zal vinden dat corona een gevaar is voor de volksgezondheid en dat de aantallen ziekenhuisopnames ernstig de verkeerde kant op gaan. Als bestuur moet je dan wel beslissen om in ieder geval de persconferentie van 3 december af te wachten. Komt er toch nog witte rook dan kunnen we misschien voor de kerst nog iets organiseren. Ik reken daar eerlijk gezegd niet op. Er zijn nieuwe maatregelen maar die zullen voor begin december niet zo uitpakken dat de cijfers echt significant gaan dalen. Graag kijk ik om me heen om iemand de schuld te kunnen geven. Het lukt me niet. Misschien zijn we toch zelf schuldig en dat geeft dan toch een beetje te denken. Als kleine troost zie ik dat alle verenigingen hun fysieke bijeenkomsten hebben afgelast en dat ook niemand meer zit te wachten op een video bijeenkomst of een online borrel of wijnproeverij. We hebben het allemaal wel gezien.

Nu maar hopen dat de Nieuwjaarsreceptie op de eerste woensdag in januari wel doorgang zal kunnen vinden. Eerst kregen we toestemming van de gemeente om de Burgerzaal te huren. Toen kwam op eens het niet toegelichte bericht dat het oude stadhuis van Naarden toch niet meer verhuurd werd. Met wat lobbyen en wat extra know how lukte het wat later op eens weer wel. Het fijne ervan weet ik niet maar het ziet er goed uit. Nu nog even groen licht in verband met de corona besmettingen en we kunnen in onze vertrouwde omgeving bij elkaar komen. Dat wordt duimen. De vooruitzichten zijn niet al te veel belovend.

De gemeenteraad gaat ook weer digitaal vergaderen. Dat komt de discussie en de besluitvorming niet ten goede en de burger komt op steeds grotere afstand van het bestuur te staan. Overigens zijn de partijen het bepaald niet helemaal met elkaar eens wat burgerparticipatie nu precies wel en niet inhoudt. Ook de rekenkamer heeft zo zijn eigen mening. Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een soort communis opinio gaat ontstaan. Dat is slecht voor de democratie en zorgt uiteindelijk voor ontevredenheid bij personen die zich niet gehoord voelen. Of het dan gaat om met name particuliere belangen of het algemeen belang is en blijft dan vaak het grote strijdpunt.

Op 8 november vond er een digitale ondernemersavond plaats. Burgemeester Han ter Heegde fungeerde als voorzitter. Annette Wolthers en Gerard Kuipers wethouders van Hilversum waren ook aanwezig om vragen te beantwoorden. Evaluatie van de coronaperiode was de doelstelling maar door de nieuwe situatie ging het in plaats daarvan over de nieuwe maatregelen en nodige steunacties. Daar kwam dan nog eens bij dat iedereen al zag aankomen dat de maatregelen in de volgende persconferentie nog verder verzwaard zouden worden. Geen vrolijk gesprek en voor met name de horeca leken er donkere tijden aan te breken. Slechte openingstijden en personeel dat hard wegloopt naar branches met meer zekerheid. Lokaal kon er weinig worden uitgericht en afzien van handhaving kan natuurlijk rechtens ook niet. Nou ja wel in Breda waar ze alleen optreden tegen voetbalsupporters. Bier gaat daar boven alles. Dat ook Sinterklaasoptochten en verkoopacties getroffen werden, stemde alle aanwezigen, inclusief de bestuurders, droevig.

Deel dit bericht