Nieuwe coalitie en vijfde wethouder

Op woensdagavond 2 november kwam er witte rook uit de schoorsteen van het gemeentehuis. Alle stembriefjes waren ingeleverd en werden verbrand. Er is een nieuwe coalitie. Er komt een vijfde wethouder en GDP/ Hart en de VVD leveren beide twee wethouders. Waar het GDP altijd een fervent tegenstander was van vijf wethouders in een gemeente als Gooise Meren, was dit toch de uitkomst van de onderhandelingen. Voor de verkiezingen gaf Jelmer Kruijt ook aan geen wethouder te willen worden, maar 7 maanden later was dit toch veranderd. Hoe het ook zij, wij zullen het er mee moeten doen. Ik zelf heb altijd aangegeven dat ik vijf wethouders juist wel zag zitten. De opbrengsten van een extra wethouder wegen wat mij betreft zeker op tegen de extra kosten. Jelmer succes dus! Nu wethouder Alexander Luijten (VVD) burgemeester wordt van Heemskerk, zal de VVD twee nieuwe wethouders moeten vinden. Op het moment van schrijven zijn mij nog geen namen bekend. Kort omschreven gaat het om wethouders financiën en ruimtelijke ordening. Ik ben benieuwd.

Of er een echte oppositie komt is nog een beetje de vraag. D66 heeft tenslotte het oude coalitie akkoord mede vorm gegeven en als deze coalitie niet te veel afwijkt van dat programma zal de oppositie zich op de belangrijke thema’s moeten beperken tot aan- en invullingen. De stemverhoudingen coalitie versus oppositie zijn 20 tegen 11, er van uit gaande dat de hele oppositie ook tegen voorstellen van de coalitie stemt. Ik verwacht persoonlijk dat het wat rustiger wordt in de raad en mogelijk dat er daarom ook wat doelmatiger bestuurd kan worden. Dat zou goed zijn voor onze gemeente. Van D66 verwacht ik in ieder geval dat ze zich veel constructiever zullen opstellen dan de GDP in de vorige raadsperiode.

Op 2 november was er een FIN bijeenkomst in het Weegschaalmuseum in Naarden. Met de Grote Kerk het oudste gebouw in de vesting. Een rijksmonument. Door SMB heel matig onderhouden maar met de temperatuur van die dag was het toch aangenaam verpozen. Het was vol en mede daarom erg gezellig. Een goed programma afgesloten met een gezellig samenzijn. Babs van Gisbergen legde uit wat de manager vitale kernen doet. Gerrit – Jan Heerschop en Eric Cornelissen gaven een goede en toch korte uiteenzetting hoe je je nieuwe media strategie kunt invullen.

Babs had geen tijd om ook nog iets te zeggen over de Gooise Pas die zij namens de stadsmanager van Hilversum promoot. Het is een idee overgekomen uit Hilversum en al omarmd door de gemeente Huizen. In veel gemeentes in ons land zijn gelijksoortige projecten succesvol. Het gaat om een soort cadeaubonnen te besteden bij de lokale of wellicht regionale winkeliers en horeca. Informatie kunnen jullie bij ons secretariaat, bij mij of bij Babs verkrijgen. Voor onze leden is vooral de mogelijkheid deze bonnen aan werknemers en relaties cadeau te geven met bijvoorbeeld Sinterklaas en Kerst, een optie. Leden die regelmatig aan consumenten verkopen zouden zich als deelnemer kunnen melden.

Als bestuur, aangevuld met Ben Essink, zijn we in gesprek met de gemeente over het parkmanagement. De eerste ideeën liggen op tafel. We ondervinden daarbij steun van onze zustervereniging Hilversum Zuidwest uit Hilversum. Van hen ontvingen we voor onze 60-jarig bestaan een mooie tegel met speciale FIN opdruk. Ik toonde de tegel tijdens de ledenbijeenkomst.

Joop van Dort november 2022

Deel dit bericht