Crailo toch gekocht

De gemeenteraden van Gooise Meren, Hilversum en Laren hebben uiteindelijk besloten de gronden op Crailo aan te kopen. Voor ruim 33 miljoen. Het was een zwaar proces en een aantal gemeenteraadsleden heeft zich erg ingespannen om met de buurgemeentes tijdig tot overeenstemming te komen. Hulde daarvoor. In Laren en Hilversum was het eenvoudig. In Gooise Meren lag het hele project lastiger. Het ging dan om de samenwerkingsvorm, een gemeenschappelijke regeling of een BV, de zeggenschap en de participatie. Het college standpunt werd uiteindelijk gedeeld door een meerderheid van 17-12. Twee leden waren afwezig. Ik teken daarbij wel aan dat het college voor aanschaf en een besluit was maar mogelijk de gemaakte kanttekeningen wat minder doorslaggevend vond. Er was wel een beetje een conflict tussen de wil om door te gaan met de mooie plannen en de angst voor het onzekere van een ander deel van de raad. Wethouder Jaeger van Hilversum werd door de VVD als een te zware tegenstander gezien en verder ontbrak het bij de tegenstemmers toch aan een stuk vertrouwen. Eigenlijk de hele Raad ging voor een andere stemverhouding in de samenwerking. Hilversum wilde daar niet van weten behalve als Gooise Meren ook voor een gelijk deel ging mee betalen. Dat is uiteindelijk vastgelegd. Betalen (opbrengst en risico) in de verhouding 45%, 45% en 10%. Stemverhouding in de BV idem. Persoonlijk ben ik blij met het resultaat, hoewel ik de ruil van de deelname in de kosten tegen een iets grotere stem, een vrij slechte en onzekere ruil vind. Het plan is echt top en als er goed gerekend is en er geen idiote nieuwe eisen gesteld gaan worden, dan moet de investering terugverdiend kunnen worden.

Ging het op 18 december niet echt lekker in de raad, de vergadering daarvoor was ook niet echt verheffend. Het verkeersplan en de economische visie werden eindelijk aangenomen. Dat was positief. De evenementenretributie kwam ook weer aan de orde. De wethouder werd als het ware teruggefloten door zijn eigen fractie. Er is in de krant al het een en andere over geschreven. Wat er precies gebeurd is en of dit was afgestemd, blijft wat onduidelijk. De uitkomst is wat vreemd te noemen. Zo toeristisch is Gooise Meren niet en er zijn maar heel weinig gemeentes die een dergelijke heffing kennen. Oud Valkeveen dreigt met vertrek, maar dat zal weinig te maken hebben met de 60 cent heffing over de bezoekers boven de 60.000. Zwaar gesubsidieerde instellingen als Spant en Muiderslot moeten ook betalen. Een beetje vestzak broekzak en om Spant nu als een toeristische attractie of evenementenfabriek te zien is ook wat gezocht. Dat de laatste twee organisaties erg veel terugkrijgen voor hun retributie, is gezocht te noemen. De wethouder (Franx) kwam daar dan ook niet echt uit. Onze gemeente laat zich denk ik van zijn slechtste kant zien en dit gaat meer kosten dan het gaat opleveren. De idee er achter is natuurlijk wel verdedigbaar maar in dit geval wat gezocht.

Over de Mirt, de sloepenroute, het rapport Pfeijffer valt ook nog veel te zeggen maar daarvoor ontbreekt mij nu de ruimte.

De Kerst is in aantocht. Ik hoop dat al onze leden en eigenlijk iedereen, fijne dagen zullen hebben. Ik hoop dat niemand zich eenzaam of alleen gelaten voelt en dat er uitsluitend genoten en gelachen wordt. Ik hoop ook dat de lokale winkeliers tevreden kunnen zijn. Economisch gaat het goed maar veel inwoners kopen toch online ondanks dat bedrijven als Bol.com, Amazone, Zalando etc. natuurlijk geen cent bijdrage leveren aan een levendig en feestelijk aangekleed centrum en dus op dat punt valse concurrentie bedrijven. Denk daaraan als jullie iets te snel voor gemak of een iets lagere prijs gaan.

Woensdag 10 januari 2017 is onze Nieuwjaarsreceptie. Vanaf 17.00 uur in Spant. Dat weet iedereen te vinden. Er kan goed geparkeerd worden. Iedere ondernemer is welkom. De uitnodiging is derhalve ook gericht aan ondernemers niet leden, zeker aan hen die aansluiting overwegen. Dit jaar zijn we helaas niet in het Stadhuis van Naarden van 1601. De burgerzaal zou nog niet beschikbaar zijn vanwege raadsvergaderingen althans zou niet op tijd leeg kunnen worden gehaald. We gaan dat op 9 januari voor u controleren en zullen daarover berichten. Van verschillende welingelichte zijden bereiken ons namelijk berichten van ongeloof. We gunnen onze leden van Spant vanzelfsprekend de omzet maar enige inzet en commercieel denken hadden we van de gemeente ook wel mogen verwachten. De burgemeester heeft aangeboden te komen spreken en ik zelf zal dat ook kort doen. Het was in Gooise Meren en de regio best een bewogen jaar.

Deel dit bericht