Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw

De feestdagen komen er aan. Andere feestdagen dan andere jaren. Minder familieleden en vrienden tegelijk bij elkaar en geen vuurwerk. Ook geen wintersport, bezoeken aan kerstshows etc. Toch vertrouw ik er op dat jullie er heel leuke dagen van gaan maken. Een beetje meer troost halen uit lekker eten drinken en snoepen en de contacten die je onderhoudt, intenser maken.

COVID – 19 blijft ons in de ban houden. Mondkapjes verplicht terwijl ze niet echt lijken te werken. De horeca dicht (nou ja de ho van horeca, is wel open) terwijl grote bouwmarkten, tuincentra, de Efteling etc. gewoon open blijven. Allemaal lastig tot niet uit te leggen. Generieke maatregelen en niet specifiek. Kon ook moeilijk anders, maar het is wel hoog tijd nu gericht te gaan aanpassen. We gaan voor het grotere doel en dat kan met deze maatregelen mogelijk toch eerder bereikt worden. Straks begin 2021 het vaccin en wie weet ook nog betere medicijnen. Er is dus best een kans dat 2021 een beter jaar wordt dan 2020. Voor de meeste mensen dan. Voor diverse ondernemers kan best eens de bijl vallen. Kijken wat de regering en de volksvertegenwoordiging daar aan gaan doen. Laten we solidair blijven.
Lokaal zet de gemeente Gooise Meren zijn beste beentje voor. Ik mocht namens jullie aanzitten bij een digitale bijeenkomst van de horeca ondernemers. De sfeer was positief ondanks de toch nog steeds donkere vooruitzichten. Meer dat de vorige keer was er het besef dat het maken van verwijten aan de gemeente alleen zin heeft als de gemeente er ook iets aan kan doen. Er werden goede suggesties gedaan en de gemeente heeft beloofd er mee aan het werk te gaan. Wel met de gebruikelijke waarschuwing; we moeten belangen blijven afwegen. Tijdelijk kan die afweging wel wat meer ten gunste van ondernemers in het nauw uitvallen. Dat lijkt mij een goede insteek.

De FIN heeft nauwelijks of geen horeca leden, dus ik zat daar voor de ondernemers in het algemeen en om te beoordelen hoe de gemeente met zijn ondernemers omging. Op 14 december is er een fysieke bijeenkomst in de raadzaal. Voor een zeer beperkt aantal genodigden. Beperkt omdat er nu eenmaal corona heerst en niet omdat de gemeente de bijeenkomst niet zou willen opstellen voor iedereen. Het gaat weer over de gemeente tijdens corona. Zijn er vragen of opmerkingen die ik mee kan nemen, laat het mij even weten. Op die manier kan ik wat beter namens onze leden spreken.

Op 27 november had ik samen met Brigitta Boonacker (OVGM) een gesprek met wethouder Nico Schimmel over de mobiliteitsvisie. Dit was een tweede geformaliseerd gesprek. Onze opmerkingen uit de eerste bijeenkomst waren goed verwerkt. Zowel de OVGM als de FIN zijn tevreden met het huidige stuk. Het stuk gaat nauwelijks over de bedrijventerreinen en vooral ook over de centra, dus ons directe belang was wat minder. Het is een soort promo voor de fiets geworden. Dat wil de gemeente graag maar helaas zal dat echt voor de toekomst geen oplossing blijken te zijn. Het is schoner en soms zelfs makkelijker. Soms is het ook onveiliger en onhandiger. Onze inwoners zijn heel bereidwillig maar zullen ook in de toekomst snel geneigd blijven de auto te pakken. Ook voor kortere stukjes. Vooral voor de horeca en winkeliers is een goede bereikbaarheid inclusief makkelijk en goedkoop parkeren, van levensbelang. In dit kader kan ik ook melden dat de werkzaamheden op de Energiestraat met enige vertraging zijn afgerond. Het ziet er weer strak en vlak uit.

Een andere mobiliteit is ook van belang. Dat is de mobiliteit van werknemers. In deze tijden zijn er in de ene bedrijfstak mensen te weinig en in een ander te veel. Het is goed om die groepen te matchen, zeker als ook de werknemers dat willen. Het werkgeversservicepunt (WSP) heeft initiatieven ontwikkeld en is vanaf 1 december in de regio in de lucht met een mobiliteitscentrum. Een van onze leden heeft al contact opgenomen en ik hoop dat ik dat lid verder heb gebracht. De gemeente en het WSP zijn er onmiddellijk in gesprongen. Binnenkort besteed ik hier waarschijnlijk nog wat meer aandacht aan.

Tot slot als ik geen blog meer schrijf voor het eind van het jaar, alvast de beste wensen en een goede gezondheid voor 2021. Ik verwacht echter nog wel even bij jullie terug te komen. Als bestuur hebben we voor jullie ook nog een kleine verrassing in petto.

Begin december 2020

Deel dit bericht