2020 De corona kerst

Echt heel gezellig gaat de Kerst niet worden tijdens de tweede lockdown. Je mag als echtpaar nog precies drie mensen uitnodigen. Nou ja met uitzonderingen voor jonge kinderen etc. Dan kan de premier wel roepen dat we aan elkaar moeten denken maar juist mensen die alleen zijn zullen minder snel uitgenodigd worden om aan te schuiven. Zij gaan toch in veel gevallen een eenzame kerst tegemoet. Ik hoop dat iedereen een mogelijkheid vindt om toch ook die mensen wat te betrekken bij de feestelijkheden en het gezellig samenzijn en lekkere eten. Er zijn wel manieren te verzinnen. Zelfs andere manieren dan een beetje smokkelen met de aantallen.

Ik lees ook steeds meer dat we lokaal moeten kopen. Een goed idee maar als iedereen in Nederland dat doet, schiet het per saldo niet op. Het schiet wel op wanneer we minder bij de grote webwinkels kopen en ook wanneer we minder gaan kopen bij de grote supermarkten. Koop lokaal betekent dan koop bij de lokale bakker, groenteman, slager etc. Bestel boeken en andere kadootjes bij lokale ondernemers. Vele hebben een website en gewoon bellen kan ook altijd. Er wordt veel lokaal bezorgd en vrijwilligers bieden zich aan om daar gratis bij te helpen. Een erg mooi verschijnsel. Grote webwinkels hebben hun bezorging niet op orde en dat helpt de lokale bedrijven. Natuurlijk ben ik geen hater van grote ketens maar als ik zie dat Hema en Action alles doen om open te blijven en dat Ahold via Gall & Gall met doet als of zij daar onmisbare levensmiddelen verkopen, dan heb ik daar toch een beetje moeite mee. Best handig voor consumenten maar niet erg solidair richting kleine winkeliers.

Ik ben als jullie voorzitter benieuwd hoeveel restaurants etc. gered worden door steunmaatregelen en door zelf bezorgdiensten en afhaaldiensten te organiseren. Wel een relatief voordeel dat zij dat laatste wel mogen en andere winkels niet. Dus niet bellen naar de boekhandel en een boek laten klaarleggen. De enige die daar nog onderuit kan is een Bruna met ophaalpunt. Je bestelt in hun winkel en haalt je pakketje op bij het ophaalpunt post.nl. Of het nodig is de verzendkosten echt te maken weet ik even niet.

De overheid en ook onze gemeente heeft het er maar druk mee. Voor de ondernemers is op de dag van de lockdown speech van premier Rutte nog een corona avond georganiseerd. Alle deelnemers waren was vrij tevreden maar gesteld kan worden dat best veel detailhandelaren het moeilijk hebben. De horeca uitbaters hoorden we al een week eerder en die hebben het natuurlijk al veel langer heel moeilijk. Ik heb enkele tientallen FIN-leden die ik een beetje ken aangeschreven en gevraagd hoe het ging en of we als FIN nog iets voor ze konden betekenen. Gesteld kan worden dat ons soort leden aanzienlijk minder problemen kent. Er zijn uitzonderingen maar in onze branches gaat het redelijk tot goed.

Als het goed is heeft ieder lid een mooie kerststol van een lokale banketbakker ontvangen. Helaas maar 1 per adres. Ik hoop dat het brood gesmaakt heeft. Mij in ieder geval wel.

Op politiek gebied gebeurt er nu weinig. Bijna alles wordt wat vooruitgeschoven. Met de OVGM mogen wij als FIN bij de gemeente aanschuiven bij het selecteren van een bestuur voor de Marketing Organisatie Gooise Meren (MOGM). Een eervolle uitnodiging dus. Door corona hebben we slechts een voorzitter gevonden. Andere functies kunnen pas ingevuld worden als we weer fysiek bij elkaar kunnen komen. Dat is toch wel de aangewezen procedure bij een selectie van personen. Het nieuwe bestuur moet daarna aan de slag om betaalde functionarissen te zoeken.

Gooi en Vechtstreek werkt door ( https://www.wspgv.nl/gvwerktdoor) is op 1 december gelanceerd. Feitelijk is dat zo in heel Nederland. Het is een mobiliteitscentrum waarbij bedrijven bijvoorbeeld elkaars overtollige personeel kunnen inhuren. Er wordt al redelijk gebruik van gemaakt. Of het uiteindelijk veel zoden aan de dijk gaat zetten valt te bezien. Het is wel een sympathiek concept en alle beetjes helpen. Maak er dus gebruik van als je personeel overhebt of tijdelijk juist wilt inhuren.

Tot slot. Ik wens jullie allemaal een fijne kerst en een prachtig oud en nieuw. Houd je zoveel mogelijk aan de regels voor het bijeenkomen en wat mij betreft zeker aan de regels over het afsteken van vuurwerk. Maak een wel overwogen beslissing over niet of wel vaccineren.

Eind december 2020

Deel dit bericht