Zomer in Gooise Meren

De zomervakantie zit er voor de meesten van ons weer op. Tijd om straks weer hard te gaan werken.

Ook de FIN start haar activiteiten weer. Ik ben deze zomer thuis gebleven en dat is goed bevallen. Ik heb ook eens kunnen controleren of ons leefgebied zijn pretentie van toekomstig toeristisch gebied een beetje waar kan maken. Het antwoord is nee. Er gebeurt hier in de maanden juli en augustus helemaal niets. Nada. Ben je als toerist toevallig in deze omgeving of zou je verblijven op een camping of bungalowpark dan moet je echt niet verwachten dat er ook maar iets interessants georganiseerd wordt. Het is helaas niet anders. Het is net eind augustus en de activiteiten barsten weer los. Meerdere leuke evenementen tegelijk door heel het Gooi. Niet dat die veel mensen van buiten de regio trekken maar toch. Als ik dan ook nog lees dat de inwoners van Gooise Meren volgens een enquête van mening zijn dat toerisme niet echt belangrijk is voor de economie en dat het al druk genoeg is, dan begrijp ik toch weinig van de economische initiatieven die de Regio en ook de gemeentes nemen. Naarden is zeker in de zomer helemaal niet druk en dat geldt ook voor Muiden. In Bussum moet de eerste toerist zich nog melden. Dit ondanks het feit dat de vereniging Heemschut inmiddels het einde van Huizerweg als een zeer interessant gebied heeft aangemerkt. Kort en goed. Tijd voor actie en tijd voor keuzes. Ik blijf geloven in meer toerisme en meer economische activiteit op dat gebied. Het Muiderslot staat er het hele jaar, maar zorg dat er in de zomer ook iets extra’s te doen is. Huizen heeft een Zwitserse riviercruise onderneming bereid gevonden volgend jaar een keer of 20 aan te leggen in de oude haven. Als Haven van het Gooi, een felicitatie waard. Als geïnteresseerd burger vraag ik me dan af of die toeristen vervolgens direct in een bus naar Naarden Vesting worden gezet of dat Huizen en de Duitse touroperator serieus van mening zijn dat Huizen toeristisch iets te bieden heeft. Ben ik wat pessimistisch of negatief? Het zij zo, maar ik beschrijf slechts wat ik na vrij zorgvuldig observeren heb waargenomen.

Als FIN bestuur zijn we natuurlijk ook bezig met de toekomst. We hebben besloten dat lokale detaillisten en horecaondernemers lid van onze verenging kunnen worden. De vastgestelde huidige contributie geldt ook voor hen en de eerste tijd zullen we zonder representatieve achterban niet echt aan de slag gaan met belangenbehartiging op die specifieke gebieden. Wel in het algemeen voor het collectief als het gaat over de regio, het economische beleid en de ontwikkeling qua detailhandel en infrastructuur in onze gemeentes, maar verder zullen we voorlopig niet gaan. Ook hebben wij besloten dat bedrijven van buiten de gemeente kunnen lid worden als ze een aantoonbare band met ons gebied hebben. Niet voor even maar voor langere tijd en dat ook al hebben laten blijken door daden. Dit ter beoordeling van het bestuur.

De gemeenteraad gaat bijna weer haar gewone vergadercyclus in. De verkiezingen in maart 2018 werpen hun schaduw vooruit. De wethouders en de Raad gaan er echter nog wel even goed voor zitten. De fusierimpels zijn nog niet helemaal weggewerkt en de kwestie Weesp speelt op korte termijn. Door de opstelling en het proces zal het lastig worden bij de inwoners van Weesp het in het verleden verdiende wantrouwen, weg te nemen. We zullen het moeten afwachten en aan Weesp duidelijk moeten maken dat er voordelen zijn om als onderdeel van de Gooi en Vechtstreek te blijven functioneren. Kies dat boven de anonimiteit van Amsterdam zou ik zeggen.

De gemeente heeft laten weten aan de slag te gaan met het bestemmingsplan Gooimeer Zuid. Die moet gemoderniseerd worden. Er staan ook wat slordigheden in die gecorrigeerd moeten worden. Als FIN worden wij natuurlijk geconsulteerd en onze commissie RO kan dan ook een vaste of tijdelijke versterking gebruiken. Ben of Jan zullen dat bij jullie gaan aankaarten.
Tot slot woensdag 6 september is onze eerste bijeenkomst. Gastheer is de Rabobank Gooi en Vechtstreek. Een interessant programma met brainstormen over de mogelijkheden van ondernemen Gooise Meren. Het wordt een interactieve en professioneel geleide avond bij de Gooische Hockeyclub in Bussum, nou ja eigenlijk nog Hilversum. Iedereen zal het weten te vinden. Bereid je voor op een iets langere bijeenkomst. Wel natuurlijk met een hapje en een drankje. Vrijdag 8 september is de vaardag. Veel mensen hebben zich al opgegeven voor de vaartocht naar Marken en veel anderen ook nog alleen voor de BBQ na afloop. Ook als je druk bent, denk er eens over. Het is een leuke dag en in ieder geval was het eten na afloop het vorig jaar erg geslaagd. Opgeven bij het secretariaat.

 

Deel dit bericht