Zomer en corona; dat is dubbel saai

ZOMER EN CORONA: DAT IS DUBBEL SAAI.

De zomervakanties en COVID-19 zijn twee redenen waarom er vanuit de FIN niet heel veel nieuws te melden valt. Dat is jammer maar op zich niet opzienbarend. In juli en augustus is het ieder jaar rustig. We hopen allemaal dat we in september weer een beetje aan het organiseren kunnen. Helaas is het op dit moment zo dat bijvoorbeeld het NH Hotel Naarden en Spant/ Fier nog geen mogelijkheid zien om een bijeenkomst te hosten. Sommige onderdelen zouden georganiseerd kunnen worden, maar samen aan de bar of aan een statafel een drankje drinken en in groepjes met elkaar praten en eten wordt toch heel lastig. De bestuursleden die de bijeenkomsten organiseren blijven hun best doen en blijven in overleg. Gelukkig loopt ons belang parallel met die van de horecabedrijven die wij bezoeken, dus zal er samen naar de mogelijkheden worden gezocht. Spant is wel druk bezig met een alternatief theaterprogramma. Ik wens ons prominente lid daarbij veel succes en hoop dat onze leden en meelezers meedenken en meedoen.

Het bestuur is wel bij elkaar gekomen. Inclusief de nieuw te benoemen penningmeester. In de tuin met een redelijke afstand. Ik ben in het midden gaan zitten want mijn oude oren hadden het even lastig. In de tuin bij Ben komen namelijk ook nogal wat treinen en auto’s langs. Wat zal die een OZB korting krijgen. Onderwerpen waren de FIN bijeenkomsten en de antwoorden op vragen die ons als vertegenwoordiger van de bedrijven in Gooise Meren allemaal bereiken. Er gebeurt nog niet al te veel in fysieke bijeenkomsten maar het aantal neemt wel toe. Per mail wordt ook aardig wat heen en weer geschreven. Vooral in kleinere formaties wordt er al op locatie vergaderd. De RoFIN had in mijn aanwezigheid bijvoorbeeld een gesprek met de wethouder RO en twee ambtenaren over het bestemmingsplan Gooimeer Zuid. Er zijn elementen (geur en geluid) die echt snel formeel geregeld moeten worden omdat het anders voor bedrijven noodzakelijk wordt om dure onderzoeken te laten uitvoeren als ze willen verbouwen. Er zitten echter ook wat hiaten in het concept plan. De bestemmingen komen vrij vaak niet overeen met wat er thans op het terrein gebeurt. Die bestemmingen zijn vaak al strijdig met het huidige plan maar blijven zonder aanpassingen dan ook in het nieuwe plan strijdig en dat roept weer problemen op met de rechtszekerheid en de handhaving. Een beetje een Catch-22. Lees het boek van Joseph Heller. Daarbij komt dat je toch moet of wilt bekijken of 2020 en de volgende jaren niet een ander soort bestemmingsplan vereisen. Andere parkeernormen, andere (ruimere) bestemmingen, hoger mogen bouwen en alles wat bedrijven en omwonenden maar wensen. De Omgevingswet biedt mogelijkheden om dit soort vraagstukken integraal te bekijken en daarbij ook andere terreinen in Goose Meren mee te nemen. Jorrit Eijbersen, onze wethouder, ziet daar kansen en wil daar graag over in gesprek met de ondernemers van Gooise Meren. We gaan in dit verband kijken naar een nieuwe invulling van de commissie RO. Jan Landsaat woont inmiddels in de gemeente Steenwijkerland en dat is ver weg. Ben Essink treedt af als penningmeester van de FIN en weet nog niet welke rol hij daarna wil blijven spelen. De bezetting van de commissie is toch al dunnetjes en ik als voorzitter kan ook niet overal bij gaan zitten.

Voor een deel van het Hocras terrein heeft zich via de regio en de gemeente een geïnteresseerde ondernemer gemeld. Een bedrijf uit Barneveld (en Zaanstad) wil 20.000 vierkante meter kopen of huren. Categorie 3.2 en naar verluid 700 arbeidsplaatsen waarvan 500 voor praktijkgeschoolden. Precies wat we nodig hebben in de regio. Ik ben benieuwd hoe de gemeente daarop gaat reageren en of er wellicht een biedingsstrijd kan ontstaan. Dat ligt er natuurlijk mede aan wat de gemeente en de eigenaren van het Hocras terrein al hebben afgesproken en of de bestemmingswijziging wel heel soepel kan verlopen. Crailo zou nog een alternatief kunnen zijn, maar de GEM wil eigenlijk meerdere kleinere gebruikers hebben en niet 2 ha aan 1 partij verkopen. Dat is althans, naar mijn beste weten, het voorlopig standpunt.

Ik wens iedereen die nog op vakantie moet een fijne tijd met hopelijk veel zon. Nu veel mensen in eigen land blijven is de wens tot mooi weer des te belangrijker. Ik hoop voor de thuisblijvers en zij die weer terug zijn dat de economie weer aantrekt en dat de omzet weer wat gaat stijgen. Ik schrijf vast nog een blog in augustus en hoop jullie in september weer in persoon en gezond te ontmoeten.

Augustus 2020

Deel dit bericht