Zijn jullie er bij op woensdag 9 maart in de Tinfabriek Naarden

Het gaat echt gebeuren. Op 9 maart vanaf 17.00 uur een eerste FIN borrel. Nog geen vergadering en dus geen toespraken. Niet van mij en niet van andere stakeholders en belanghebbenden. Gewoon even gezellig bij praten met een hapje en een drankje. Jullie hebben allemaal de uitnodiging en de reminder van Liesbeth ontvangen.

De verkiezingen naderen en dan zijn er wat gezellige bijeenkomsten. Je moet wel van politiek houden natuurlijk. Nu iedereen elkaar weer gewoon kon ontmoeten zag je de stemming verbeteren. Niet alleen maar gekissebis via facebook of via een videogesprek, maar gewoon oog in oog, vaak met wat toehoorders die ook deelnamen aan het gesprek. Het door de OVGM op 1 maart georganiseerde Lagerhuis debat in het Spant! was een mooi voorbeeld. Er werden stellingen besproken die te maken hadden met ondernemen. Beter dan een voor of tegen vraag die noodgedwongen in de krant gesteld wordt. Nu kon iedereen beter de nuances aangeven. Dat verliep in een prettige sfeer. Er was aardig wat discussie maar wel met eerbied voor het standpunt van de ander. Er waren zoals eigenlijk altijd veel politici en wat weinig ondernemers aanwezig. Wat dat betreft hebben wij als ondernemersverenigingen nog wel een weg te gaan. In de naborrel in het restaurant van Spant! kreeg iedereen de kans met onze raadsleden en aanstaande raadsleden van gedachten te wisselen. Alle kandidaat raadsleden deden enorm hun best en derhalve hoop ik dat ze allemaal gekozen worden. Van mij mogen het er meer dan 31 zijn. Wettelijk wat lastig. Dat begrijp ik. Iedereen die zich inzet of wil inzetten voor de lokale gemeenschap bijvoorbeeld. Dan kom je niet eens zo heel veel hoger uit ben ik bang. Nou ja zeker niet als je de geldelijke vergoeding zou schrappen.

Op 1 maart ben ik op het plein voor het gemeentehuis geweest. Om te zien wat er aan verbeterd was maar vooral vanwege een oproep van de gemeente om bij een korte Oekraïne manifestatie aanwezig te zijn. Wat er aan het plein verbeterd is, was extreem moeilijk te zien. De bijeenkomst was een succes. De hele raad heeft een verklaring onderschreven die werd voorgedragen door onze burgemeester Han ter Heegde en de raadsleden Andreas van der Schaaf en Jacqueline Sweerts.

Op donderdag 3 maart zat ik in de Tinfabriek te Naarden aan bij een gesprek over duurzaamheid en de presentatie van het 1000Dakenplan. Het was de officiële kick off en derhalve was er naast een fotomoment vooral even gelegenheid met elkaar kennis te maken. Energie coöperatie  Wattnu trekt in onze gemeente de kar. Een echt goede club met hard werkende mensen, veel kennis en veel ideeën. Ik denk dat ook een deel van de uitvoering bij hen in goede handen is. Hun nieuwsbrief kun je aanvragen via hun website of meld je aan via 1000daken@wattnu.org. Voor de gemeente waren ingehuurde ambtenaar en eerste aanspreekpunt, Dennis Ruijgt en wethouder Barbara Boudewijnse aanwezig. Barbara is de wethouder die ik de laatste vier jaar het minst gesproken had tot deze datum. Dat lag aan haar portefeuille en mijn aandachtsgebieden. Aan dat laatste gaan we wel wat aan doen want van ons ondernemers wordt de komende tijd echt wel wat gevraagd op het gebied van de energiebesparing en – transitie. Gewoon een wettelijke opgave maar laten we de idealen niet vergeten. Voor meer praktische mensen Gazprom is ook niet alles en door je daken goed te isoleren en van zonnepanalen te voorzien, help je het milieu maar ook je eigen portemonnee. Willem Jan van den Burg van Volvo Buitenweg was gastheer en hij is ambassadeur van dit initiatief en voor Samen Sneller Duurzaam. Ik heb deels mogen meemaken hoe hij zich in het recente verleden heeft ingezet voor de verduurzaming van het door hem en zijn vrouw verworven voormalige Alpha Fry pand. Hij is door schade en schande wijs geworden en hij kan als FIN-lid en ervaringsexpert ons heel goed adviseren. Er komt spoedig meer informatie en ik hoop toch echt dat wij als FIN binnenkort een betrokken commissie duurzaam kunnen formeren.

Ik hoop jullie allemaal te zien en te spreken op onze eerste bijeenkomst op 9 maart en anders op de eerste vergadering in april.

Joop van Dort, maart 2022

Deel dit bericht