Gooise Meren wacht op coalitie

In Gooise Meren, en bijna overal in ons land, vonden op 21 maart de lokale verkiezingen plaats. In sommige gemeentes was al snel duidelijk dat de bestaande coalitie voortgezet kon worden maar in veel gemeentes vonden er belangrijke verschuivingen plaats. Vaak wint de oppositie bij verkiezingen en in dit geval was er ook een duidelijke trek van de stemmers naar de meer lokaal gerichte partijen. Ook in Gooise Meren heeft dat een rol gespeeld, zij het op redelijk bescheiden schaal. HvBNM en de GDP deden het goed. Via de verkenningen van een informateur was het kiezen welke coalitie het meeste kans van slagen zou hebben en welke ook recht zou doen aan de verkiezingsuitslag. De VVD is veruit, zoals al jaren, de grootste partij en die mocht daarom ook nu weer het voortouw nemen. De informateur Anouk van Eekelen, wethouder in Papendrecht, adviseerde een gesprek tussen de VVD, Hart voor Bussum Naarden Muiden, D66 en Groen Links. Met 18 van de 31 zetels vormen die een redelijke meerderheid. Andere, op zich ook goede, bestuurspartijen vielen buiten de boot. Niet iedereen kan mee besturen. Dat komt ook omdat 5 wethouders toch wel het maximum is en dat iedere college partij in principe minstens 1 wethouder zal willen leveren. De VVD, als veruit grootste partij, eigenlijk wel 2 of anderhalf (FTE). De gesprekken over de poppetjes en het programma zijn op gang gekomen en Alexander Luijten van de VVD, die de gesprekken leidt, is positief. Gehoopt wordt op een coalitieakkoord voor eind mei.

In andere gemeentes is het ook niet makkelijk. De grote winnaar in Wijdemeren heeft geen vrienden in de raad en dan wordt het wel lastig. Voorlopig is hun poging een coalitie te vormen gestrand. Voor Hart voor Hilversum geldt dat nog niet, die is aan het formeren. Of dat gaat lukken staat niet vast maar het initiatief lijkt kansrijk. De afstand tot de coalitiepartijen uit het vorige bestuur is echter aan de grote kant. In Huizen lijkt de zaak beklonken. VVD, CDA, D66 en PvdA zullen er daar samen wel uitkomen. Laren en Blaricum zullen ook snel rond zijn en de bestaande coalities min of meer voortzetten.

Voor ons als FIN is vooral van belang welke partij in Gooise Meren economie in de portefeuille gaat krijgen. En dan met name ook wie de wethouder wordt. Regionaal speelt er nog een ander punt. Daar is het een beetje de vraag of het beleid kan worden voortgezet of dat er mogelijk wat minder harmonieus zal worden samengewerkt dan voorheen. Niet alle nieuwe coalities zullen wellicht veel zien in een steeds sterkere regio. Dat ondermijnt in hun visie in bepaalde opzichten namelijk het democratisch gehalte van het bestuur en ook de zelfstandigheid van de gemeentes. Er zijn partijen die dat als een gevaar en niet als een oplossing zien.

Binnen de Federatie gaan we aan de slag met de regionale detailhandelsnota. Het net gepubliceerde rapport Marktonderzoek Detailhandel van de provincie is aanleiding en biedt al wat steun. De uitkomsten waren niet onverwacht. Er is in ons gedeelte van de provincie een geringe bevolkingsgroei en het percentage online verkopen zal blijven stijgen. Het resultaat in de huidige markt is dat er geen, of anders weinig, ruimte is voor groei van kleine hoofdwinkelgebieden. Winkels die in dagelijkse behoeften voorzien, hebben nog iets meer mogelijkheden. Alles bij elkaar geeft het voor de komende jaren niet een erg prettig vooruitzicht. Ook Gooise Meren zal keuzes moeten maken.

Op maandag 26 maart was de Gooise Bedrijvendag (GBD) in Spant! Helaas een wat tegenvallende belangstelling op deze boeiende avond met Ellen van Vossen (Dorpsmanager Bussum) en Kjeld Vosjan (o.a. Manager Hilversum Centrum) als sprekers over de detailhandel in de toekomst. De mensen die er waren, waren wel positief gestemd. Vertrekkend wethouder Miriam van Meerten – Kok kondigde openbaar aan dat ze lid van de FIN zou worden. Ik leg het hierbij voor de zekerheid maar even vast. Een pluim voor Ruud Bochardt en zijn team waaronder onze eigen Ilse Millin. Na een goede evaluatie zullen alle betrokkenen zich uitspreken over een eventuele volgende editie. Op 29 maart was de feestelijke start voor het project de Tinfabriek van Volvo Buitenweg op Gooimeer Zuid. Een heel mooi en duurzaam plan. Een verrijking voor het industrieterrein. De FIN ledenbijeenkomst van april was goed. Martijn Faber sprak over de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die op 25 mei van kracht wordt. Er zijn wat veranderingen ten opzichte van de huidige wet, maar die moeten zeker voor kleinere bedrijven ook weer niet overdreven worden. Het zal, zeker voor kleinere bedrijven, niet zo’n vaart lopen met het uitdelen van grote boetes. Het is een lastige materie, maar Martijn wist in zijn half uur de grote kaders goed te schetsen.

Deel dit bericht