Gaat het in maart weer gebeuren? Een fysieke bijeenkomst.

COVID -19 loopt op zijn eind. Omicron zorgt voor veel besmettingen maar voor weinig echte medische klachten gelukkig maar. Of het aan de variant ligt of aan de vaccinaties kunnen we in het midden laten. Het resultaat geldt. Naar verwachting gaat de samenleving in ieder geval voor de zomerperiode weer zo goed als helemaal open. De druk voor het OMT en de regering wordt te groot en de onderbouwing voor de maatregelen te zwak. Een aantal burgemeesters lijkt waar het de handhaving betreft inmiddels ook de handdoek in de ring gegooid te hebben. Als leek denk ik eerlijk gezegd ook dat de samenleving weer open kan. Ik verheug me er op.

Ook als FIN bestuur verheugen we ons er op want dan kunnen we eindelijk weer open en kunnen we voor onze leden weer wat organiseren. Nu zou er ook al iets kunnen maar QR scans, een maximaal aantal deelnemers en vaste zitplaatsen, is niet wat we nastreven. Het NH Hotel heeft ons meegedeeld dat de bar niet open kan. Er wordt gewerkt aan een openingsbijeenkomst of alternatief een borrel in maart. Of dat woensdag 2 maart zal zijn valt te bezien omdat nog niet valt in te schatten of tegen die tijd de maatregelen die ons thans nog blokkeren wel zijn opgeheven. De eerste woensdag in april staat in het NH wel geboekt voor een normale bijeenkomst. De leden ontvangen bericht en de niet leden met een onderneming moeten maar snel lid worden. Die zijn dan natuurlijk ook welkom. De belangenbehartiging loopt natuurlijk wel gewoon door. Waar mogelijk waren we als FIN aanwezig bij video bijeenkomsten. We spraken mee of wanneer dat niet de bedoeling was luisterden we mee. Bijvoorbeeld over de weer eens uitgetelde omgevingswet en de plannen voor de Vonk en de Verlosserkerk. Schokkend om te zien hoe weinig inwoners en ondernemers meededen. De politieke avond over de Vonk was dan ook nog eens van een zeer bedroevend niveau. Deelnemers waren uitsluitend raadsleden. Van iedere partij 1.

Op 16 maart wordt er een nieuwe gemeenteraad gekozen. Het gaat om 31 plaatsen. De leden van de politieke partijen hebben de kandidatenlijsten opgesteld en inmiddels ingediend. Uit diverse bronnen heb ik kunnen leren dat dat in een aantal gevallen bepaald tot behoorlijke interne spanningen heeft geleid. Hopelijk is de strijd gestreden en kan er op volle kracht op de inhoud campagne gevoerd worden. De Groep Omtzigt doet niet mee en ook stemmentrekkers als de PVV, BBB, Ja21, Volt, BVNederland en FvD doen niet mee. Dat betekent dat er gerekend vanaf de Tweede Kamer verkiezingen, aardig wat stemmen en daarmee zetels te verdelen zijn over de partijen die wel meedoen. Er is in onze gemeente maar 1 nieuwe partij en dat is Gooise PLEK van lijsttrekker Max de Goede. Gooise PLEK gokt op 4 à 5 zetels. Naast de verwachte 2-4 zetels voor een gevestigde partij als GroenLinks lijkt dit wel een beetje voorspelling op het niveau Jaap van Dissel. Aan de overdreven hoge kant derhalve. Voor ons ondernemers wordt het ook spannend. Hoe hoog wordt de opkomst? Gaan de lokale partijen het goed doen? Beter dan vorige keer toen ze samen 8 zetels haalden? Het is een trend in Nederland dat op gemeenteniveau lokale partijen het goed doen, dus wie weet. Daarna uiteindelijk de coalitievorming en tot slot een nieuw coalitieakkoord. Dat wordt ook nog spannend. Financieel is de ruimte voor gemeentes beperkt. Wie durft de wethouderszetel ruimtelijke ordening in te nemen. Wordt er eindelijk doorgepakt waar het de nogal verouderde bestemmingsplannen betreft?

Iedereen die de verkiezingen volgt zal op Facebook (en andere zogenaamd nieuwe media) en lokale groepen ruim aan zijn trekken komen. We worden overvoerd met reclamecampagnes van de deelnemende politieke partijen. Iets te veel en de vaak gewekte verwachtingen zijn zeker voor een deel te onwaarschijnlijk om te realiseren. Eenieder moet zijn conclusies trekken. Ik vraag me wel af hoeveel procent van de lokale kiezers nu eigenlijk een hartstochtelijk Facebook gebruiker is en dus de inhoud van het belangrijkste deel van de campagnes op deze manier volgt.
Ik hoop jullie allen weer snel te ontmoeten.

Joop van Dort, februari 2022

Deel dit bericht