De economie start weer langzaam op

Langzaam gaan er weer mensen aan het werk. Nou ja op locatie dan in ieder geval. Veel thuiswerkers werken nog thuis. Die zeggen ook hard te werken. De mensen er om heen hebben op dat punt vaak een wat afwijkende mening. Wie er gelijk heeft weet ik niet, maar er zijn in ieder geval tal van activiteiten die je van uit huis niet kunt ondernemen. Die mensen gaan mede daarom weer naar kantoor en de fabriek, dat zorgt voor meer drukte op straat.

Iedereen was bezig invulling te zoeken van de mooie dagen. Ja ook op de thuiswerkdagen. Geen cultuur, geen eten en drinken buiten de deur. Vervolgens sloten gemeentes etc. ongeveer alle leuke plekken in hun gemeente af omdat het te druk zou zijn en dan waren ze erg verbaasd dat de mensen zich naar de andere aantrekkelijke plekken verplaatsten. Goh, het wordt drukker op de stadswallen van Naarden. Het waterbedeffect kent de gemeente wel als het over parkeren gaat, maar in dit soort gevallen speelt de gemeente de vermoorde onschuld. Jammer. Goed het kan erger, kijk naar Femke Halsema (Fem Fatale) en haar adviseurs uit het driehoeksoverleg. Zij, als burgemeester, verantwoordelijk voor de openbare orde laat zich ruim adviseren door politie (Pauw) en justitie. We kennen de inhoud van de adviezen niet, maar iedereen binnen dat overleg lijkt stomverbaasd dat er meer dan 200 betogers kwamen. Vreemd. Wereldvreemd.

Ach, politiek is het in Gooise Meren dan toch redelijk rustig. Een onterechte ophef over gelijke informatievoorziening met betrekking tot een geluidswal bij het Naardenbos en ophef over een reeds lang bestaand en bevestigd bestemmingsplan voor woningbouw aan de Jan ter Gouwweg in Naarden. Het is allemaal gesust en er komt een participatieproject waar het de nadere invulling van de bestemming betreft.

Het voorstel doelgroepenvervoer is met nipte meerderheid door de raad aangenomen. In meerdere gemeentes waren de meerderheden krap. Er zal nu aan de uitvoering gewerkt worden. Het is de bedoeling dat de verantwoordelijke wethouders zelf samen de Raad van Commissarissen van de BV gaan vormen. Een beetje “Wij van WC eend” dus. Niet zo’n verstandig voornemen. Hopelijk gaan de raden hun taak serieus oppakken en wat doorvragen en zich wat minder laten wegsturen met waarschuwingen over bedrijfsgevoelige informatie.

Binnen de regio worden er wat mensen wakker over de toekomstplannen van de gemeente Hilversum. Hilversum wil in 2040 ook nog een bruisende stad met dito voorzieningen zijn en heeft daarover een denkrichting ontwikkeld. Veel woningbouw en ook ruimte voor ondernemen. Dit is al maanden bekend maar in deze stille tijd worden er mensen wakker. Idem voor de RES discussie. De Regionale Energie Strategie. Ondanks de naam wel een landelijk project overigens. Hoe gaan we in ieder regio zo veel mogelijk onze eigen benodigde groene energie opwekken? Over de schutting gooien moet zo min mogelijk plaatsvinden. Er was een enorm breed inspraak traject opgetuigd, maar veel mensen hebben dat kennelijk gemist. Gelukkig zijn we in beide projecten nog pas in een oriënterende fase.

Via de regio en de Rabobank ontving ik fraaie actuele rapporten over de economische gevolgen van de corona crisis. Van adviesbureau STEC ontving ik een onderzoek naar de winkelcentra in ons land. Als Gooise Meren daaraan zal willen voldoen dan zullen er alsnog keuzes gemaakt moeten worden en dan zal de nieuwe Centrumvisie toch wel wat aangepast dienen te worden. Niets is echter zo moeilijk als het voorspellen van de toekomst. Vast lijkt wel te staan dat er minder fysieke winkels zullen zijn en de verwachting is toch ook wel dat er in de horeca na corona best zware klappen kunnen vallen. De huurprijzen voor winkels zullen ook dalen dus dat biedt weer wat perspectief. Alle rapporten zijn via mij te verkrijgen.

Deel dit bericht