De corona moeheid slaat toe

Helaas is het niet zo dat nu iedereen moe is, corona de wereld uit is of dat we corona maar even moeten en kunnen vergeten. Zo werkt het niet. Gelukkig is het wel zo dat de regering en hun adviseurs inmiddels inzien dat het tijd is om onderscheid te gaan maken tussen maatregelen die echt werken en maatregelen die niet werken en daarom overbodig zijn. Misschien is er ook meer ruimte voor maatwerk. We zullen ondanks de Britse variant gaan zien dat de samenleving de komende maanden langzaam weer open gaat.

We gaan ook afwachten of de grote hoeveelheden mensen op het ijs die vervolgens ook in allerlei plaatsen samen gezellig voor de koek en zopie stonden en samen er thuis nog een borrel of chocolademelk op namen voor een grote toename in het aantal besmettingen hebben gezorgd. Zo niet dan is dat wel een teken aan de wand waar zelfs de heren Van Dissel, Kuipers en Gommers en hun collega’s niet meer omheen zullen kunnen. Je mag nog steeds niet om 22.00 uur in je auto van je eigen huis naar je vriendin, maar met zijn allen op ijs is geen enkel probleem. Logisch?

Vorige week ontvingen we nog veel onnodige overheidsvoorlichting over het gooien van sneeuwballen, het wandelen over ijs (als een pinguïn) en het voorzichtig zijn op het ijs. Toch blij dat sommige mensen altijd een boterham kunnen verdienen. Lekker betuttelen en elkaar zorgen aanpraten. De overheid is er erg goed in.

Als alles weer open gaat zullen op enig moment ook de horeca zaken weer open gaan. Vrij veel zullen het in eerste instantie niet overleven. Dat er een jaar na opening veel minder horeca ondernemingen zullen zijn, is natuurlijk niet waar. De gevallen gaten zullen razendsnel weer opgevuld worden. Erger is het voor de uitbaters die het niet gered hebben en niet de kans krijgen opnieuw te starten. Ik hoop dat we die kunnen helpen. Idem voor winkeliers die niet alleen getroffen worden door online activiteiten van grote ondernemingen, maar die ook nog eens schulden hebben opgebouwd. Ook die zullen we moeten helpen al is het maar om dubieuze geldschieters buiten boord te houden. Via de Wet Bibob kan dat in theorie wat makkelijker bij de horeca maar bij ander bedrijven is dat een stuk lastiger. Ondermijnende activiteiten hebben de aandacht in alle gemeentes maar of de organisatie is toegerust op extra veel werk, is de vraag. Bovendien zullen de doorlooptijden groeien en dat is ook slecht voor de economie.

Via Gooi on Stage kreeg ik het verzoek om jullie te attenderen op hun programma voor de komende maanden. Liesbeth heeft hun oproep op de website gezet en via de sociale media gepubliceerd. Jullie kennen het format van het beroepenfeest. Dit jaar geen startbijeenkomst in de Grote Kerk in Naarden maar hopelijk wel genoeg stageplaatsen om de jongeren uit onze regio een kans te geven een keus te maken voor hun verdere ontwikkeling. Juist nu, tijdens corona, is dit van groot belang. De zogenaamde Doe dag is gepland voor 10 juni 2021. Aanmelden via www.hetgooionstage.nl

Tot slot, het mag eigenlijk niet voor mezelf, heb ik ons lid Jelmer Kruijt van Koningskinderen beloofd dat ik hem in deze bijzondere tijd een klein beetje zou steunen bij zijn inspanningen de Utrechtse Poort in Naarden weer van een zogenaamde trofee (ornament) te voorzien. Iedereen die een steentje wil bijdragen, ook als je daar iets voor terug wilt zien, kan contact met hem of de organisatie opnemen. Heel veel geld is er niet nodig maar helaas zijn alle inspanningen tot op heden nog niet voldoende gebleken.

Deel dit bericht