AUGUSTUS BLOG. HET FIN SEIZOEN BEGINT WEER

Bijna iedereen is weer terug van vakantie. Veel ergernissen als het over het vervoer ging maar iedereen zal voor het eerst in drie jaar toch weer echt genoten hebben. De mensen die in ons land bleven hebben ook erg weinig behoeven te schuilen voor de regen en konden hun truien in de koffer laten.

Op de eerste woensdag van september heeft de FIN haar traditionele seizoenopener buiten de deur. Dit jaar zijn we te gast bij het bouwbedrijf BV Intersell, gevestigd aan de Amsterdamsestraatweg 45 te Naarden. Het gaat op het voormalige API Neon pand. Directeur Dik van Enk zal ons gastvrij onthalen. Dik is naast oud CDA raadslid in ’s Graveland al jarengeruime tijd voorzitter van onze zustervereniging Ondernemend Wijdemeren. Ik roep alle leden, hun introducees en bedrijven geïnteresseerd in een FIN lidmaatschap op naar de bijeenkomst te komen. Een officiële uitnodiging wordt binnenkort door Liesbeth verzonden.

De lokale politiek barst begin september ook weer los. Die heeft twee maanden stilgelegen en dat is op een jaar best veel. Ik krijg niet de indruk dat er hard is doorgewerkt. Niet door de raadsleden en niet door de ambtenaren. Het was rustig zeg maar gerust stil en niemand was te bereiken. Jammer want er ligt veel werk. Natuurlijk gun ik iedereen zijn vakantie maar in de resterende tijd wordt er wel een werktempo aangehouden dat niet echt past bij een land als Nederland. De economische crisis baart mij net als bijna iedereen wel veel zorgen. Per 1 juli kreeg ik 17 euro extra AOW. Dat is bij lange na niet genoeg om de prijsstijgingen te compenseren. We betalen in ons land een astronomisch hoge gasprijs. Dit terwijl we nog steeds vrij veel gas oppompen. De prijzen op de wereldmarkt zijn sinds de Oekraïne oorlog heel erg gestegen en dat is van grote invloed op alle prijzen in ons land en ook op de inflatie. Het is dan vreemd te lezen dat wij op het gebied van gas (en ook bijna van benzine, het duurste land van Europa zijn. Voor het overige heeft de overheid ondanks de hoge nooduitgaven natuurlijk ook wel behoorlijke meevallers. Van zo ongeveer iedere prijsverhoging pikt de overheid 21% aan extra BTW mee. Dat gaat behoorlijk hard. Een ingreep van onze overheid is noodzakelijk.

Ook de Rijksoverheid heeft het natuurlijk niet makkelijk. Er moeten moeilijke beslissingen genomen worden en ons politiek stelsel met 20 partijen maakt echt doorpakken wel haast onmogelijk. Ook de coalitie wankelt. Minister Hoekstra maakt er, niet voor het eerst, een politiek potje van en minister Sigrid Kaag spreekt weer over een ernstig geschonden vertrouwen. Eerder gebruikte ze die woorden al toen het over Rutten ging. Ze lijkt nog steeds niet in de gaten te hebben dat inmiddels niemand haar meer aardig, kundig of betrouwbaar vindt. Probleem is dat niemand een echt alternatief ziet. Verkiezingen leveren waarschijnlijk geen oplossing, alleen een lange formatie. Links is een vrij onbeduidend clubje geworden en het midden en rechts willen niet met elkaar in een coalitie, althans het midden niet met rechts. Komt bij dat twee groeperingen zonder echte leden het heel goed doen in de prognoses en dat gaat ook geen stabiliteit geven. Omtzigt is nog steeds alleen en Caroline van der Plas (BBB) heeft ook geen kandidaten voor een sterke kieslijst.

Buiten de echte politiek kon ik op 13 augustus in de Volkskrant lezen dat Hans Borstlap ex topambtenaar, CDA senator en voorzitter van de naar hem genoemde commissie die zich bezighield met de Regulering van Werk (modernisering van de arbeidsmarkt), schreef dat ZZP’ers niet meebetaalden aan de kosten van de Algemene Bijstandswet. Deze opmerking getuigde van een zelden vertoonde onnozelheid en een gebrek aan juridische en fiscale kennis en dat zet je toch aan het denken. Hij en andere conservatieven waaronder ook zeker Tuur Elzinga, de voorzitter van het FNV, proberen alle ZZP’ers weg te zetten als onschuldige, uitgebuite deelnemers aan de arbeidsmarkt.

Een ander bericht dat de aandacht trok is dat premier Sanna Marin (36) van Finland van de oppositie een drugstest moest doen omdat ze het gewaagd had te dansen in haar vrije tijd. Als je als getrouwde vrouw van 36 in je vrije tijd wat los gaat op de dansvloer, dan geeft dat in het noorden van de EU kennelijk te denken. Dat er dan ook nog min of meer geëist wordt dat je je onderwerpt aan een drugstest is een regelrechte schande.

Ik sluit graag af met een herinnering aan mijn oproep om op woensdag 7 september aanstaande om 17.30 uur allemaal naar de FIN bijeenkomst bij Intersell BV te Naarden te komen. We kunnen weer even bijpraten. Het wordt vast gezellig.

Deel dit bericht