Toespraken FIN nieuwjaarsreceptie 2020

Van onze voorzitter Joop van Dort

Geachte aanwezigen,

Welkom in de burgerzaal van het Stadhuis van Naarden.

Politiek was het een interessant jaar. De tegenstellingen in de maatschappij lijken groter te worden of althans te worden aangescherpt. De afstand tussen de bestuurders en de burgers lijkt te groeien. Nederland wordt door een wisselende meerderheid geregeerd en dat gaat niet altijd even geweldig. De belastingen en de regeldruk blijven stijgen en wetgeving is heel traag en vrij soms ook te snel en te ondoordacht. Gezien ook de opstelling van partijen op de rechter en op de linker vleugel, gaat dat niet snel veranderen. Desondanks hoop ik toch dat we er in 2020 het beste van kunnen maken. De economie is nog steeds op stoom, maar problemen liggen meer dan begin vorig jaar, op de loer.

Lokaal speelt dat allemaal wat minder. Partijen kunnen zakelijk en persoonlijk vrij goed met elkaar overweg. Ook de relatie met het College is goed. Het college heeft een comfortabele meerderheid en dat maakt de bestuurbaarheid eenvoudiger. Mogelijk ook beter, maar daarover kun je van mening verschillen. Wordt er genoeg geluisterd naar de minderheid? Het echte duale karakter van het bestuur is een beetje afgevlakt. Wethouders kunnen nu weer gewoon met hun eigen politieke achterban gesprekken voeren en er is ook ruimte voor gespreken tussen bestuurders en andere politieke stromingen. Dat komt uiteindelijk de besluitvorming ten goede. Er lijkt binnen GM ook iets meer aan uitvoering gedaan te worden dan in vorige jaren. De fusie is verwerkt en de samensmelting van regelingen en de tijd van het ontwikkelen van visies, ligt grotendeels achter ons. Er gaat weer wat gebouwd worden in Gooise Meren, het spoor is verbeterd en het stationsgebied krijgt een upgrade. Er is een centrumvisie en er is een kans op meer detailhandelsbeleid. Er wordt ook gekeken naar bedrijventerreinen en werkgelegenheid. Wel moet ik zeggen dat het concept bestemmingplan Gooimeer Zuid veel te traag en zonder enige visie is op gesteld, maar voor het overige zijn we als FIN tevreden. Laten we hopen dat de gemeenteraad op dit punt nog voor aanpassingen kan zorgen. Het vertrek van de Hocras betekent een banenverlies en een bloeiend bedrijf uit onze gemeente. Een matige bereikbaarheid en geen ruimte voor uitbreiding. De gemeente heeft helaas weinig mogelijkheden. We rekenen er wel vast op dat het terrein voor bedrijvigheid behouden blijft. De gemeente heeft eindelijk in gezien dat het Naarden Buiten de Vesting traject om diverse redenen onhaalbaar was. Er wordt gekeken naar een ondernemersfonds en naar de organisatie van de stadspromotie. Het is nog wat vroeg om daar veel over te zeggen. Ik zelf maak me wat zorgen, anderen zijn optimistischer. De gemeente steunt ons bij het parkmanagement en met het project Stimulerend Toezicht wordt de energiebesparing op een mooie manier bevorderd. De samenstelling van de afdeling EZ inclusief de wethouder bleef dit jaar onveranderd en deze continuïteit is goed voor het overleg. Op het gebied van de RO is wethouder Jan Franx, om voor hem prettige redenen vervangen door Jorrit (Jan) Eijbersen. Met beiden is het prettig samenwerken. De dames van EZ trekken er hard aan en een bedrijvencontactfunctionaris is wat de FIN betreft een waardevolle functie gebleken. Ik dank dus Eva, Gulay en, gezien haar functie, vooral Danja voor hun inzet en benaderbaarheid.

Vanuit de regio valt niet veel te melden. Het blijft lastig om alle partijen, lees raden op 1 lijn te krijgen. Bij ieder regionaalplan dient iedere Raad vaak tientallen wijzigingsvoorstellen of anders suggesties in. Iedere raad denkt het beter te weten dat de ambtenaren van het Rijk, de provincie, de MRA of de Regio die de plannen hebben voorbereid. Dat geeft af en toe best een triest resultaat. Crailo als nieuwe woon- en werkwijk is een stapje verder. Het voorbereidende werk is gedaan. Helaas is er heel weinig ruimte voor ondernemen en dan lijkt het er ook nog op dat er onrealistische eisen aan de ondernemers die zich willen vestigen, gesteld gaan worden. Als FIN zullen we er voor strijden dat er eerder meer dan minder ruimte voor ondernemers komt en dat de eisen toch wat ruimte laten voor betaalbaar ondernemen naar eigen inzicht.

Hoe gaat het binnen de FIN. Alles bij elkaar, best goed. Er is verjonging binnen het bestuur. Dat is goed voor de continuïteit. Alle verenigingen in Nederland staan onder druk. Leden aantallen van bijna alle bestaande verenigingen nemen af. Ook de betrokkenheid neemt af. Soms is er ruimte voor wat nieuws maar met name jongeren zien het voordeel van een aansluiting vaak minder zitten. Dat is jammer want het is goed als lokale ondernemers elkaar kennen en elkaar kunnen benaderen. Om iets bij elkaar aan te schaffen, voor advies of om gezellig samen te zijn met gelijkgestemden. Allerlei maatschappelijke instellingen vragen steeds meer om input van stakeholders. Ondernemers behoren daar vaak bij. Daarbij wordt ervan uit gegaan dan men kan spreken met afgevaardigden die een groep vertegenwoordigen en die niet alleen voor zichzelf spreken. En ja, dat ook nog veelal onder werktijd. Ik kan jullie zeggen dat het lastig is voor kleinere organisaties. Ik roep jullie dus ook nu weer op om wat tijd beschikbaar te stellen voor belangenbehartiging. Leden die mee willen organiseren of die ons kunnen helpen met een media beleid, zijn ook van harte welkom.

Als FIN gaan we door met naar jullie wensen te luisteren en zelfs als er geen specifieke wensen zijn, gaan wij door met het organiseren van bijeenkomsten. Met dit goede voornemen vraag ik u het glas te heffen en met mij te drinken op een voorspoedig en vooral gezond 2020.

——————————————————————————————————————

Toespraak wethouder Alexander Luijten op nieuwjaarsreceptie bedrijvenvereniging FIN op 8 januari 2020

Dank voor de uitnodiging om hier als wethouder economie te gast te zijn op uw nieuwjaarsreceptie. Ik maak van de gelegenheid graag gebruik om u iets te vertellen over onze plannen op economisch terrein in 2020.

Net als in de afgelopen jaren staat bij alle plannen en visies voorop dat we ze zoveel mogelijk in samenspraak met u ontwikkelen. Vaak doen we dat via overleg met de verenigingen die u vertegenwoordigen, zoals de FIN. Maar er zijn ook onderwerpen die zich uitstekend lenen voor directe samenwerking met u zelf, met individuele ondernemers.

Ik begin meteen met een voorbeeld van het laatste.

Vanwege het nationale Klimaatakkoord is het besparen op energie voor bedrijven een wettelijke verplichting. Gemeenten hebben de taak om te controleren of bedrijven dat ook echt doen. Gooise Meren kiest bij wijze van proef voor een ándere insteek. De proef geldt voor bedrijventerrein Gooimeer Noord en Zuid. Daar gaan we niet primair inzetten op handhaving van de wettelijke verplichting.

We gaan om te beginnen vooral ondernemers helpen om aan de prestatienormen te voldoen! Deskundigen gaan u adviseren hoe u de energiebesparing en verduurzaming het beste kunt aanpakken. Bij gebleken succes zal deze unieke methode ook elders in ons land worden toegepast. We lopen hiermee als gemeente dus echt voorop!

Daarnaast hopen wij dat er in de loop van dit proces ook kruisbestuiving ontstaat, dat ondernemers ook steeds meer onderling de samenwerking zoeken en hun ervaring en expertise uitwisselen. Daar wordt iedereen beter van.

Deze mooie uitdaging vraagt van iedereen de nodige inzet en investeringen. Daarover geen misverstand. Maar u als ondernemers weet beter dan wie ook dat, als het goed is, investeringen zichzelf terugverdienen. Dat is hier niet anders. 

Het Centraal Planbureau is gematigd positief over wat ons land in het komende jaar op economisch gebied staat te wachten. We moeten rekening houden met tegenwind uit het buitenland door zaken als het Amerikaanse handelsbeleid en de Brexit. Juist de afgelopen dagen is de spanning in sommige regio’s, en wereldwijd, weer opgelopen. Er blijven dus tal van onzekere factoren. En in ons eigen land is de stikstofproblematiek een risico. Maar vergeleken met andere landen in de eurozone, blijven we het heel goed doen. De koopkracht blijft overeind en de werkloosheid blijft historisch laag.

Deze verwachting van het Centraal Planbureau betreft ons land als geheel.

Er kunnen natuurlijk verschillen zijn tussen regio’s onderling. De cijfers over de werkgelegenheid in onze regio lopen iets achter bij het gemiddelde. Juist de afgelopen weken bereikte ons het bericht van het vertrek van C&A en van HOCRAS  uit Bussum. Het economisch klimaat blijft voor dit gemeentebestuur en binnen de Regio Gooi en Vecht als geheel, een punt van zorg. Wij vlijen ons graag met de gedachte dat we hier fantastisch wonen, in een geweldige omgeving met een ongekend voorzieningenniveau. En dat is ook zo. Maar die kwaliteit van leven is op de langere termijn alleen maar houdbaar, wanneer wij ook economisch de zaak op orde hebben en houden. We blijven ons dan ook binnen de regio en binnen de Metropoolregio Amsterdam inzetten om te werken aan een goed en gezond economisch klimaat.

Lastig blijft wel dat er buiten onze mooie groene omgeving weinig ruimte is voor bedrijven om zich hier te vestigen of uit te breiden. Gunstig is wel de goede bezetting van bedrijventerreinen. Op Gooimeer Zuid bijvoorbeeld is de leegstand minimaal. Dat maakt op zichzelf het terrein aantrekkelijker, waardoor geen sprake is van een neergaande spiraal.

In het centrum van Bussum én in andere kernen is leegstand helaas wél aan de orde. Dat houdt onze aandacht. Afgelopen jaar hebben we een nieuwe Visie voor het centrum van Bussum vastgesteld. Het streven blijft om het centrum compacter te  maken. Ook willen we een goede balans houden tussen winkels en horeca. Die twee vullen elkaar aan. Wat is er leuker dan het winkelen te combineren met gezellige lunch of een kopje koffie?  

Horeca is natuurlijk in alle vier woonplaatsen van Gooise Meren belangrijk. Restaurantjes en terrasjes dragen bij aan de sfeer en de beleving en trekken bezoekers van binnen en buiten Gooise Meren. Ze zijn ook nog eens goed voor de werkgelegenheid. Balans is ook hier weer het sleutelwoord. Er moet natuurlijk wel een goede balans zijn tussen levendigheid en leefbaarheid. Want er wonen in onze centra ook gewoon mensen.

Al die verschillende belangen hebben we onlangs op een evenwichtige manier samengebracht in de nieuwe nota Horecabeleid. Natuurlijk hebben we de horeca-ondernemers van Gooise Meren hier nauw bij betrokken. Bij hun inbreng viel trouwens op dat ze geen regels wilden schrappen. Die regels geven hen juist zekerheid en rechtszekerheid!  

Recreatie en toerisme vormen een belangrijke pijler onder de economie van Gooise Meren. Vandaar dat we stadspromotors, met veel expertise en een onschatbaar lokaal netwerk, hebben ingezet om het potentieel zo goed mogelijk te benutten. We gaan nu die krachten en expertise bundelen in een nieuwe organisatie voor marketing. Dat wordt de komende maanden nader uitgewerkt.

Verder werken we samen met inwoners en ondernemers aan een visie op de toekomst van ons kustgebied. Ook hierin is de balans tussen levendigheid en rust een belangrijk doel. In de kustvisie moet tot uiting komen waar wij vinden dat kansen liggen. En wat waardevol is moet op een passende manier worden beschermd.

Dan wil ik het kort even hebben over de relatie tussen de gemeente en ondernemers en de dienstverlening.

Het afgelopen jaar heeft u kennis kunnen maken met de accountmanager ondernemers. Ik ben ervan overtuigd dat de gemeente daarmee veel aanspreekbaarder en bereikbaarder is geworden. Maar we zijn er nog lang niet.

We hebben de ambitie om onze dienstverlening naar ondernemers verder te verbeteren en nog zichtbaarder te maken. Zo kijken we hoe wij nieuwe ondernemers beter kunnen verwelkomen. Daarnaast kijken we naar verschillende aanvullende dienstverleningsvormen. Bijvoorbeeld het initiëren van een ondernemers inloopuur. Wij verkennen de mogelijkheden voor een ondernemershuis. Dit een plek waar ervaren ondernemers, ZZP’ers en start ups elkaar ontmoeten en leren van elkaar in een duurzame setting. Ook de gemeente en andere partners spelen hierbij een rol. Wij onderzoeken de mogelijkheden voor (regelmatige) netwerkbijeenkomsten, onder meer in het belang van kennisdeling. Digitale dienstverlening wordt steeds belangrijker. De gemeente werkt, mede in het kader van de implementatie van de nieuwe Omgevingswet, hard aan het verbeteren van de digitale dienstverlening ook voor ondernemers. Concreet wordt onder meer gewerkt aan het mogelijk maken van een track and trace systeem bij vergunningverlening, zodat u op ieder moment kunt nagaan waar in het proces een vergunningaanvraag zich bevindt.

Om de cirkel van mijn verhaal rond te maken eindig ik waarmee ik ben begonnen: de bedrijventerreinen. We willen binnen de eerder genoemde nieuwe marketingorganisatie een ‘Manager Vitale Kernen aanstellen. Die gaat samen met de gemeente en met u bekijken hoe we onze bedrijventerreinen toekomstbestendig kunnen maken.

Op bedrijventerrein Gooimeer hebben we heel goede ervaring met de samenwerking tussen gemeente en de FIN bij het parkmanagement.

Die methode gaan we nu ook toepassen op de Nieuwe Vaart in Bussum.

Tot slot kan ik het niet laten nog één keer het woord balans te noemen. Ik wens u allen een mooie balans dit jaar tussen uw persoonlijk leven en uw ondernemerschap. Met veel gezondheid, voorspoed en gezondheid. Wij kijken uit naar een voortzetting van de goede samenwerking het komend jaar. Een heel mooi 2020 toegewenst!

Dank u wel!

Deel dit bericht