Toespraak wethouder Henk Lanting op nieuwjaarsreceptie FIN, op 2 januari 2013 in het Stadhuis van Naarden
Beste mensen,
Hartelijk welkom in het Stadhuis van Naarden! In het bijzonder heet ik welkom de vertegenwoordigers van de bedrijvenvereniging FIN. Het is immers úw nieuwjaarsreceptie.
De nieuwjaarsreceptie van de gemeente Naarden zelf vindt plaats op maandagavond 7 januari. Ook dan bent u weer van harte welkom!
We staan aan de vooravond van een nieuw jaar. Een nieuw economisch jaar ook. En dat is wat ons hier vandaag verenigt: onze gezamenlijke inzet voor de versterking van het Naardense ondernemersklimaat.
“De versterking van het Naardense ondernemersklimaat”, ik hoor het mijzelf zeggen. Tot enkele jaren geleden zou ik deze woorden hebben kunnen uitspreken zonder dat er bij u meteen allerlei bijgedachten opkwamen.
Maar die bijgedachten heeft u nu waarschijnlijk wél. Ik ben zo vrij om te raden naar wat die bijgedachten zijn. Ik schat in dat ze in de kern op het volgende neerkomen: “het Naardense ondernemersklimaat is voor een heel groot deel afhankelijk van ontwikkelingen buiten Naarden. Ontwikkelingen op nationaal en zelfs op internationaal niveau! Daar hebben we heel weinig invloed op!”
Daar zit natuurlijk een kern van waarheid in. Zolang het met de economie goed ging, stonden we niet dagelijks stil bij de verwevenheid van de lokale, de nationale en de internationale economie. Maar in een tijd van financiële onrust en economische stagnatie, ligt dat heel anders. Ook ik wil er vandaag enkele woorden aan wijden.
Als we terugkijken op het afgelopen jaar zien we donkere wolken: oplopende werkloosheid, crisis in de bouwsector, afnemende bestedingen van de consument. Aan de andere kant zijn er ook lichtpunten. We zijn er nog niet, maar het lijkt er op dat we de ergste dreiging van het omvallen van de Eurozone achter de rug hebben. En wie weet zeggen we over een paar jaar dat het redden van de Eurozone in 2012 het keerpunt was in de crisis en dat we daardoor in 2013 langzaam uit het dal begonnen op te klimmen!
Het is moeilijk om daar nu al in te geloven. Want in de media worden dag in dag uit doemscenario’s geschetst over wat ons op economisch en financieel vlak staat te gebeuren. U leest en hoort die verhalen zelf ook, dus die hoef ik hier niet te herhalen.
Maar ik wil er wel twee dingen over opmerken:
1. Deze doemscenario’s worden vaak gepresenteerd als feiten, niet als ontwikkelingen die zich eventueel zouden kunnen voltrekken.
2. Deze doemscenario’s dragen niet bij aan het herstel van het vertrouwen van ondernemers, beleggers en consumenten.
En daar zit precies het cruciale punt. Want het herstel van vertrouwen is de sleutel die we nodig hebben om de weg naar boven terug te vinden.
U weet net als ik dat ‘vertrouwen’ niet vanzelf ontstaat. Je kunt mensen ook niet dwingen om ergens vertrouwen in te hebben. Maar ik denk dat we er wel een beetje aan kunnen meehelpen dat er weer vertrouwen ontstaat. En met die ‘wij’ bedoel ik u als ondernemers en ons als gemeente Naarden.
Laat ik meteen maar een onderwerp noemen waarbij dat voor de gemeente aan de orde kan zijn. Net als de nationale overheid staat de gemeente Naarden voor de opgave om de uitgaven weer in evenwicht te brengen met de inkomsten. Op voorstel van de gemeenteraad zal dit jaar een discussie worden gevoerd over de kerntaken van de gemeente: welke taken moet de gemeente blijven uitvoeren, welke taken kunnen vervallen of met beperktere middelen worden uitgevoerd?
De uitdaging is dat deze discussie over de kerntaken tot maatregelen leidt die bijdragen aan financieel evenwicht, zónder dat deze maatregelen ten koste gaan van het vertrouwen van burgers en ondernemers. Dat kan alleen wanneer we niet in een bekende valkuil stappen. En met die valkuil bedoel ik: steeds een sombere toon aanslaan, in de hoop daarmee draagvlak te creëren voor pijnlijke maatregelen.
Het vermijden van die valkuil is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Ik kan u ook niet beloven dat we er dit jaar geen enkele maal zullen intrappen.
Maar we kunnen op zijn minst wel ons best doen om de sombere toon in te ruilen voor een positief geluid. Bijvoorbeeld door duidelijk te maken dat de afstoting van taken bedoeld is om alle andere taken overeind te houden!
Dit is geen woordenspel om de aandacht af te leiden. Nee: er is heel veel in Naarden waar we trots op zijn en dat moeten we zien te bewaren!
Precies zo kijk ik aan tegen het Naardense ondernemersklimaat en tegen de samenwerking tussen de gemeente en uw bedrijvenvereniging.
Nog altijd wordt het Naardense ondernemersklimaat gekenmerkt door tal van pluspunten, zoals de gunstige ligging van Naarden en de nog altijd welvarende regio waarbinnen u als ondernemer opereert. Het is goed om dat te blijven beseffen en er vertrouwen uit te putten.
En waar het de samenwerking tussen gemeente en ondernemers betreft, moeten we oog houden voor de positieve resultaten van die samenwerking.
Ik wil een aantal zaken noemen die in 2012 bereikt zijn en een aantal zaken die we in 2013 hopen te realiseren.
☼ Gemeente en ondernemers werken samen aan een “schoon, heel en veilig” bedrijventerrein. Dat doen we binnen het stramien van het KVO, het Keurmerk Veilig Ondernemen. We hebben inmiddels al drie sterren. In 2013 hopen we de 4e ster te behalen!
☼ Op Gooimeer Zuid is parkeren een knelpunt. Gemeente en FIN werken samen aan een oplossing. Als ik het goed heb, komt de FIN in het voorjaar met een nieuw voorstel.
☼ De ‘Expertgroep Kantoren’ heeft zich ontwikkeld tot ‘Gooi naar Meer’.
Samen met gebruikers en eigenaren werken we aan een toekomstperspectief voor Gooimeer Noord. Met name om leegstand van kantoren aan te pakken. Dat gaan we doen vanuit een positieve instelling. De FIN is actief betrokken en spoort eigenaren aan om mee te doen.
☼ Uw vereniging was nauw betrokken bij het onderwerp ‘stadspromotie’. Samen hebben we de identiteit en de kracht van Naarden omschreven. In januari wordt het resultaat behandeld door de gemeenteraad.
☼ En om nog een punt te noemen: in 2013 wil ik als wethouder het bezoek aan bedrijven intensiveren. We komen graag kennismaken en willen graag met u spreken over de onderwerpen die voor u en ons belangrijk zijn. En ook hiervoor geldt dat ik vooral wil kijken vanuit het perspectief van de mogelijkheden en niet vanuit het perspectief van de beperkingen.
Natuurlijk: de ontwikkelingen in Naarden worden sterk beïnvloed door nationale en internationale ontwikkelingen. Maar het zou ontzettend jammer zijn wanneer dat besef ontaardt in het verdwijnen van het geloof in onze eigen kracht. Zonder dat geloof zou Naarden nooit de prachtige plek zijn geworden die het nu is.
De terugkeer van het vertrouwen in de economie moet voor een deel ‘van bovenaf’ komen: van onze regering en van ‘Brussel’. Maar tegelijkertijd zal het ook van ‘onderop’ moeten worden herwonnen. Daarvoor hebben we in Naarden meer dan voldoende bouwstenen.
Vertrouwen ontstaat ook wanneer we elkaar helpen en met elkaar meedenken. Ik hoop dat onze samenwerking in het komende jaar op die gedachte geënt zal zijn.
Ik wens u allen het allerbeste toe voor 2013, zowel in uw zakelijk als in uw persoonlijk leven!
Dank u wel.