Renske Schriemer als manager vitale kernen aan het werk

De FIN oktober bijeenkomst in de Tinfabriek in Naarden ligt weer achter ons. Het was een succesvolle avond met een goede spreker (Han Prins) en een succesvolle netwerk borrel. Iedereen was blij dat het na corona weer kon. Het blijft nog wel een beetje moeilijk om een geschikte locatie te vinden. Ook al omdat het voor ons wat lastig is zelf QR codes te controleren en er ook, naar mijn beste weten, een aantal leden zijn die niet over een QR code beschikken. Ik vind dat jammer en niet helemaal begrijpelijk maar het is de realiteit. Het is om die reden dat we nog aan het werk zijn met het plannen van de november vergadering. Het lijkt te lukken maar ik kan het nog niet definitief aankondigen.

Politiek is er ook niet veel gebeurd. Dat komt mede door de herfst vakantie. Traditioneel vergadert de gemeenteraad dan niet. Er is wat onenigheid over de nieuwe Montessori school die op het Hocras terrein zou moeten komen. Wat ons betreft mag het gewoon bedrijventerrein blijven maar dat is natuurlijk geen reden om verheugd te reageren als de school om een andere reden er niet komt. Alle deskundigen lijken echter voor het plan te zijn, dus uiteindelijk zullen de ouders en de medezeggenschapsraad wel het onderspit delven. Verder is de raad druk bezig met de nieuwe begroting. Dat is altijd veel werk en vergt in ieder geval veel tijd voor studie en overleg. De puzzel lijkt weer gelegd te kunnen worden. De ruimte voor leuke nieuwe dingen en echte investeringen lijkt echter erg beperkt. In Den Haag zijn de informateurs lekker aan het pionieren. In onze tijd, zo voelt dat voor mij.

Ik heb onlangs uitgebreid kennis gemaakt met de nieuwe manager vitale kernen van Gooise Meren. Ze werkt 20 uur per week en gaat eerst aan de slag met een focus op het centrum van Bussum. De leegstand bestrijden maar ook de levendigheid vergroten. Daarna volgen wellicht ook de bedrijventerreinen en andere kernen. Het gaat in eerste instantie om het in kaart brengen van de problemen en mogelijkheden. Ik ben benieuwd. Renske Schriemer, zo heet ze, ziet wel wat mogelijkheden voor verbetering in Bussum en ze zal vast ook kunnen meedenken over de toekomst van de bedrijfsterreinen. Ze heeft een mooi trackrecord en ik heb dan ook veel vertrouwen in haar functioneren. Er staan ons als bedrijven grote opgaven te wachten op het gebied van duurzaamheid en energietransitie. Ik roep jullie nogmaals op om actief mee te denken en mee te doen en als het maar enigszins mogelijk is alvast mee te denken over wat wij als FIN op dat gebied kunnen betekenen. Denk ook aan projecten waarvoor HIRB subsidies kunnen worden aangevraagd. Onze gemeente loopt vele maanden achter bij een gemeente als Hilversum maar dat zijn geen onoverkomelijke achterstanden. De wet van de remmende voorsprong kan zo maar een rol gaan spelen. Zoals jullie weten, willen wij als FIN dat de gemeente eerst eens iets gaat doen aan modernisering van het bestemmingsplan met name voor Gooimeer Zuid. Ondanks, of wellicht dankzij, het ontstellend zwakke en ontoereikende concept dat er ligt, gebeurt er al heel veel maanden ogenschijnlijk niets. Er is kennelijk geen gevoel van urgentie.

Onze zusterclub de OVGM bestaat dit jaar 50 jaar en viert dat op een ingetogen wijze met tal van activiteiten verspreid over het hele verenigingsjaar. Het begint op donderdag 28 oktober met een soort receptie voor de leden en genodigden. Wij wensen hen een succesvolle start van de komende periode van 50 jaar.

Met het bestrijden van de corona gaat het inmiddels wat minder. Het aantal besmettingen en belangrijker de ziekenhuisopnames stijgen. Het wordt kouder en dan zijn er meer besmettingen. We worden ook allemaal minder strikt in het navolgen van regels en aanbevelingen en in Nederland zijn de regels ten opzichte van andere landen al behoorlijk ver versoepeld. In een vorige blog sprak ik over de voorspellingen van Diederik Gommers over het toestaan van toeschouwers bij de Grand Prix op Zandvoort. Gelukkig zat zijn voorspelling er mijlenver naast. Dat krijg je als je je als deskundige op het gebied van IC’s met andere zaken gaat bemoeien. Ik ben een week geleden teruggekeerd van een paar dagen Letland. In Riga waren de maatregelen heel veel strenger dan hier en was de controle beter dan in Nederland, maar toch is het land inmiddels weer in een algehele lockdown gegaan. Ik hoop niet dat dat ons voorland is. Met onze vaccinatiegraad is een grote terugval gelukkig niet erg waarschijnlijk. Daar komt bij dat wij ruim 17 miljoen deskundigen hebben en dat dat er in Letland maar 1,9 miljoen zijn. Op anderhalf maal onze oppervlakte.

Eind oktober 2021

Deel dit bericht