Op 18 april jl. presenteerde Pieter Winsemius op verzoek van het dagelijks bestuur van het Gewest Gooi- en Vechtstreek zijn rapport over een toekomstige samenwerking in de Gooi- en Vechtstreek. Het is een analyse met aanbevelingen. De inhoud van het rapport zal in de media voldoende aandacht krijgen. Het rapport zelf is onder meer te downloaden op de site van het Gewest Gooi- en Vechtstreek.
De heer Winsemius is natuurlijk een ambtelijke zwaargewicht maar heeft ook als belangrijkste man van McKinsey in Nederland zijn sporen verdiend. Dat de man vrij makkelijk benaderbaar was, was al bekend. Dat hij ook goede duidelijke rapporten kan schrijven in een normale taal, weten we nu ook. Een verademing. Ik kan een ieder het lezen van dit overduidelijke rapport van 9 pagina’s aanbevelen. De heer Winsemius laat zijn gedachten de vrije loop, presenteert zijn uitgangspunten en suggesties, maar is nergens dwingend. Wel geeft hij aan dat het voor met name de kleinere gemeentes in de regio noodzakelijk is om uiteindelijk te fuseren. Hij geeft aan dat een samenwerking langs de BEL-lijnen of de enkele fusie tussen Naarden en Bussum, geen duurzame oplossing gaat bieden. Ook wordt er natuurlijk aangehaakt bij het feit dat de provincie voor 1 oktober 2013 gaat adviseren over de toekomst van met name Muiden en Weesp zulks dan in het licht van de gewenste en noodzakelijke ontwikkelingen in de totale regio Gooi- en Vechtstreek. Belangrijkste constatering is dat de bal bij de gemeente Huizen ligt. De gemeente Huizen is op dit ogenblik fel tegen iedere fusie. Dit standpunt van de gemeenteraad in die plaats wordt wat mij betreft ook nog wat te fanatiek naar buiten gedragen door de huidige burgemeester. Bij een fusie tussen Huizen en Naarden en Bussum zouden dan de BEL gemeenten zich uiteindelijk kunnen aansluiten. Wensen zij dat niet dan ligt een aansluiting bij Hilversum voor de hand.
Er zal nog heel wat water door de Eem en de Vecht vloeien en daar tussenin zullen nog veldslagen gevoerd gaan worden, maar de richting die uit alle rapporten die uit een bestuurlijk oogpunt geschreven zijn, is wel duidelijk. Voor Naarden is deze ontwikkeling zeer gewenst, voor Bussum wellicht ook maar daar denkt de lokale politiek op dit ogenblik nog anders over. Voor ons als ondernemers zal een opschaling alleen maar voordelen bieden. Voor andere groeperingen gelden echter andere uitgangspunten.
Het is u bekend dat in het voorjaar van 2014 gemeenteraadsverkiezingen gehouden gaan worden. Als we er van uit gaan dat er op dat moment geen zeer concrete voorstellen tot fusies liggen, zal dat ook in alle 9 gemeentes binnen het gewest gemeenteraadsverkiezingen het geval zijn. Uit de media heeft u kunnen opmaken dat het in veel gemeentes lastig is om goede kandidaat gemeenteraadsleden te werven. In veel gemeentes wordt het door (jong) gepensioneerden aantrekkelijk gevonden om na de maatschappelijke carrière nog actief bezig te zijn, maar onder andere inwoners van de gemeentes is het lastig om geschikte kandidaten te vinden. Ondernemers zijn in ieder geval ook moeilijk bereid te vinden om werk in gemeenteraden te verrichten. Zij zien op tegen het politieke geharrewar, het beslag op hun toch al schaarse vrije tijd en worden niet aangetrokken door de geringe financiële beloning. Ik roep u echter op om er toch eens over na te denken. Doe het!