In Gooise Meren en de andere gemeentes in Nederland wordt lokaal gestemd. Er is ook nog een raadgevend referendum over de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De Sleepwet. Hoewel opeens veel mensen voor een referendum zijn, kan niet gezegd worden dat heel Nederland met dit specifieke referendum bezig is. De meeste mensen weten niet eens dat het er is en ze weten zeker niet waar het echt over gaat. Dat is ook niet eenvoudig op te zoeken.
Ik hoop dat de opkomst voor de gemeenteraadsverkiezingen groter is dan in andere jaren. Ruim boven de 50% zou toch moeten kunnen. Ik betwijfel echter of de verkiezingen wel zo veel los maken als de partijen in de raad wel graag zouden willen. Bij een kleine groep is er een grote interesse, maar dat ik denk dat de uitkomst heel Gooise Meren bezighoudt. Nee. Ik vind dat jammer. Het geeft inwoners toch de kans zich uit te spreken over de gang van zaken en over de wensen voor de toekomst. Ook als we de volkomen onhaalbare projecten even buiten beschouwing laten, valt er nog genoeg te kiezen.
Wat we ook kiezen, in Gooise Meren is het wel haast duidelijk dat we een brede coalitie zullen krijgen. In tijden dat linkse partijen het in Nederland het voor het zeggen hadden was er nog wel eens sprake van een programcollege. Dat is gelukkig niet meer aan de orde en er wordt steeds meer gezocht naar een brede coalitie die meer dan een kleine meerderheid van de inwoners vertegenwoordigt. Persoonlijk hoop ik dat dat ook dit keer weer gebeurt. Dus liever in Gooise Meren geen twee wethouders van een partij maar liever gewoon vier wethouders van verschillende partijen. Lukt dat niet, en gezien de stemverhoudingen acht ik dat niet uitgesloten, dan maar vijf wethouders van vijf verschillende partijen. Alle partijen hebben de mond vol van burgerparticipatie en het oor te luister leggen bij de inwoners van de kernen en de wijken. Dan wordt de burger beter bij de besluitvorming betrokken dan wanneer het aankomt op een stemming waarbij de coalitie met een kleine meerderheid steeds aan het langste eind trekt.
Alle raadsleden en bestuurders hebben hard gewerkt en voor zover ik dat kan beoordelen naar beste weten en kunnen gefunctioneerd. Misschien ben ik een beetje soft maar wat mij betreft mag dan iedereen, die dat althans graag wil, terugkomen. Wat nieuw bloed er bij en dan gaan we hopelijk voor vier jaar continuïteit. Dat hoeft in onze gemeente gelukkig niet te betekenen dat de coalitie niet mag veranderen. Er lijken mij geen echt onoverbrugbare tegenstellingen binnen de raad te bestaan en de persoonlijke verhoudingen zijn op dit moment ook zeker niet slecht.
Als FIN hadden we graag een verkiezingsdebat georganiseerd. Specifiek over wat de partijen voor ondernemers en de economie doen. Het gewone verkiezingsdebat georganiseerd door de gemeente is al op 8 maart te 20.00 uur in het gemeentehuis Bussum. Vanwege 10 deelnemende partijen (nou ja 9 serieuze partijen) en de korte beschikbare tijd op een gewone ledenbijeenkomst, hebben we daar van af gezien. Ook al omdat onze vergadering plaats vindt op een avond waarop ook de gemeenteraad vergadert. We hebben daarom besloten de twee FIN leden die reëel gezien op een verkiesbare plaats staan gedurende een beperkte tijd het woord te geven. Geen discussie, stemadvies of debat maar gewoon de standpunten van in dit geval de VVD en de GDP (Goois Democratisch Platform). Dit moet niet uitgelegd worden als een stemadvies. Het zijn de enige twee partijen met een FIN- lid op de kieslijst dat een kans maakt op een raadszetel. Dat dit er maar twee zijn zegt mogelijk wel iets over het belang van de economie in de verkiezingsprogramma’s van de diverse partijen. Bijna alles lijkt belangrijker dan economie. Teleurstellend maar de huidige raad en de meeste inwoners gaan volledig voor een groene woon- en leefgemeente waarin voor ondernemingen en winkels maar beperkt plaats is. Die moeten zich maar elders vestigen en dan ook nog zo ver mogelijk van onze gemeentegrenzen. Zie de opstelling tegenover de gemeente Hilversum waar het de vestiging van bedrijven op Crailo betreft.
De volgende ledenbijeenkomst vindt plaats in De Mess. Het nieuwe kleinschalige theater in Naarden Vesting. Ik ben er zelf twee keer geweest tijdens een voorstelling. Het is intiem en leuk en wordt gerund door vrijwilligers. Er is een prachtige programmering en dat is voor een theater met 70 stoelen natuurlijk een enorme prestatie. Velen van jullie zullen er al geweest zijn maar dat zal een komst op 7 maart hoop ik niet verhinderen. Er wordt over De Mess het een en ander verteld, Jelmer Kruijt en Ilse Millin komen hun politieke praatje houden en er is zelfs ruimte voor een klein stukje cabaret. Er zal ook genoeg tijd zijn voor een borrel en een hapje.