Nieuwjaars speech 2015 van de voorzitter

Welkom in deze prachtige burgerzaal van het Stadhuis van Naarden.

Miriam van Meerten heeft al aangegeven hoe de gemeente tegen de samenwerking met de ondernemers aankijkt en wat het vorig jaar de belangrijkste ontwikkelingen voor de ondernemers waren. Haar opsomming is vrij volledig en ik zal die punten niet verder bespreken. Ik wens wel te benadrukken dat wij tevreden zijn over de samenwerking met de politiek en de ambtenaren in Naarden en Bussum. Ik zal kort wat andere punten aanstippen.

Ook in 2014 zat de economie nog in een dal. De bezuinigingen lijken echter vruchten te gaan afwerpen. Regeren in Nederland blijft moeilijk. Gelukkig zijn er partijen die toch het landsbelang in het oog houden en vanwege een te kort aan stemmen voor de coalitie in de Eerste Kamer, afspraken willen maken. Vorig jaar gaf ik aan dat de economie mogelijk zou gaan aantrekken. Het consumentenvertrouwen zou mogelijk verbeteren en de stijging van de werkloosheid zou tot stilstand komen. Ook het aantal faillissementen zou stabiliseren. We kunnen constateren dat er stapjes gezet zijn. Alle voorspellingen zijn vrij goed uitgekomen. De vooruitzichten voor 2015 zijn positief. De huizenprijzen trekken aan, het consumentenvertrouwen stijgt, de werkloosheid neemt af, de investeringen nemen toe en de groei zet door. Het is allemaal voorzichtig maar het laat zich aanzien dat 2015 beter wordt dan 2014.

Nu 2015 nieuwe kansen biedt moeten wij als ondernemers die gaan pakken. Niet wachten, maar initiatief nemen. Uitgaan van onze sterkte en flexibiliteit. Door de crisis heeft er in veel branches een sanering plaatsgevonden en dat geeft weer kansen.

Op regionaal vlak kunnen we ook zeggen dat er voorzichtige stapjes worden gezet. Er is behoorlijke belangstelling voor bedrijvenpark Crailo, de werkgelegenheid gaat ook hier iets toenemen en de groei zou voor 2015 voor de regio volgens de Rabobank de hoogste zijn voor heel Nederland. De Economic Board is medio dit jaar opgericht. Ik maak daar deel van uit als vertegenwoordiger van de Federatie Voorzittersoverleg. Het is nog wat moeilijk om een weg te vinden. Wanneer wordt er advies gevraagd en wanneer zijn eigen initiatieven welkom? Hoe zit het met de ambtelijke ondersteuning, is een directeur nodig en weet de politiek wel precies wat ze willen. Bij dat laatste kunnen helaas nog wat vraagtekens gezet worden. Het gaat echter goed komen.

De gemeentelijke herindeling lijkt door te gaan. Er zijn eisen en verlangens van de raden van Bussum en Naarden maar het is toch de Staten Generaal die beslist. Zelfs als we mee moeten betalen voor de fouten van Muiden in het verleden, dan vallen de gevolgen op de totale begroting nogal mee. Gooise Meren wordt de nieuwe naam van die gemeente. Wat ik er van vindt heeft u kunnen lezen. Er is niemand enthousiast maar het lijkt er op dat we het er mee moeten doen. 10 Jaar zou wel eens de minimum periode kunnen zijn. Ik zelf hoop dat het wat korter wordt. Er komen in november nieuwe verkiezingen en er zal een interim burgemeester worden benoemd. De huidige raadsleden werken op dit ogenblik erg hard. Hulde voor hun inzet. De werking van de gemeentelijke democratie blijft echter een punt van zorg. Wanneer moet je naar wie luisteren. Hoe zit het met de algemene belangen in vergelijking met wijk- of zelfs straatbelangen. Vertegenwoordigen mensen die zich laten horen wel een behoorlijke achterban. In Bussum zijn er in inmiddels 10 politieke partijen. Dat maakt vergaderen erg lastig. Iedereen heeft het recht uit een partij te stappen maar als je dat al binnen binnen enkele maanden, inclusief zomerreces doet, en je blijft ook nog zitten, dan is dat bepaald niet altijd even netjes of gewenst. Het is wel de wet op dit ogenblik. In een grotere gemeente met 33 in plaats van de huidige 53 zetels zal het mogelijk iets beter gaan met de bestuurbaarheid. Nu maar hopen dat de strikt lokale belangen kunnen worden ingeruild voor het belang van de gehele nieuwe gemeente.

Als we naar de FIN kijken dan kunnen we constateren dat de meeste van ons de slechte tijden zijn doorgekomen. Een groei van de economie betekent niet automatisch dat het iedereen beter gaat. Waar het kan zal de FIN echter trachten het economisch speelveld te verbeteren. Daar moeten we het echt van hebben. Banenplannen van de overheid leveren per saldo geen baan op en de nieuwe Participatiewet zal met een beetje pech alleen maar tot extra kosten en tot weinig extra banen leiden. Dat is alleen anders wanneer de economie groeit en er ook weer meer werk komt dat verricht moet worden door extra handen. Anders dan de overheid lijkt te hopen zal dat echt niet steeds in loondienst geschieden. Het aantal ZZP’ers blijft groeien en ligt nu rond de 900.000. De overheid probeert om welke reden dan ook ZZP’ers waar het kan te dwarsbomen. Denk aan het toestaan van beperkingen via de CAO, de BGL (de beoogde opvolger van de VAR) en allerlei uitlatingen over schijnzelfstandigheid. Met minister L. Asscher en zijn politieke vrienden constateer ik dat er punten van aandacht en zorg zijn, maar de oplossing die een regent (ja net 40) als Asscher probeert te zoeken getuigt van een totaal gebrek aan inzicht in de huidige economie en arbeidsmarkt. Hij roeit, onder verspilling van heel veel middelen, tegen de stroom in.

Samen zijn en blijven we als FIN sterker. Dat is ons motto. De wens die we als bestuur het liefst zouden vervullen valt helaas buiten onze invloedsfeer. Die wens is dat u in 2015 allemaal zoals u hier aanwezig bent een goede gezondheid zult genieten en dat geldt dan ook voor uw familie. Graag toast ik met u op een persoonlijk en zakelijk gezond 2015!

Deel dit bericht