Nieuw Gewestbestuur

Op 6 juni 2013 is het 31 leden tellende algemeen bestuur van het Gewest Gooi- en Vechtstreek afgetreden. In de plaats daarvan zijn 9 nieuwe bestuurders benoemd. Het gaat om de burgemeesters van de 9 gemeenten in de regio. 

Dit alles is de uitkomst van een discussie over de nieuwe bestuurlijke vormgeving in de gemeenteraden. Binnen het algemeen bestuur ligt het accent op de uitvoerende taken. Het gaat dan om de Gewestelijke afvalstoffen (GAD), de gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGD) en de ambulancediensten (RAV). Bedrijfsmatige afstemming tussen de gemeenten blijft bestaan en is ondergebracht bij en voorbehouden aan de portefeuillehouders. Er wordt een scherp onderscheid gemaakt tussen beleid en uitvoering. Het algemeen bestuur gaat over regionale uitvoering, de portefeuillehouders, over regionaal afgestemd beleid. De politieke legitimatie van de samenwerking is verbeterd doordat in de nieuwe gemeenschappelijke regeling is opgenomen dat beleidsafspraken pas bindend kunnen zijn als er lokale besluiten van college en / of Raad overgenomen zijn. Na ambtelijke en bestuurlijke voorbereiding in de regio worden de beleidsplannen ter instemming voorgelegd aan de samenwerkende gemeentes. De portefeuillehouders voeren in nauwe afstemming met colleges en de raden samen de regie. 

De bedoeling is verder dat de portefeuillehouders regelmatig een regionale agenda met speerpunten ter vaststelling aan de raden en colleges voorleggen. Die agenda zou dan richtinggevend moeten zijn voor de regionale samenwerking. 

Het bovenstaande is een iets verkorte samenvatting van het persbericht van het Gewest. Dit persbericht is ook in de lokale media gepubliceerd. Het leek me goed dat nu toch heel duidelijk is dat regionale samenwerking een vereiste is en feitelijk breed gedragen wordt dit bericht aan u door te geven. Ik persoonlijk denk niet dat dit ergens toe gaat leiden. Ik zie het ook nauwelijks als een verbetering. Het lijkt eerder een stap naar het opheffen van het Gewest. Het is nog steeds zo dat 9 gemeenteraden over van alles en nog wat moeten beslissen. Dat wordt een heel stroperig model en niet valt in te zien dat een van de portefeuillehouders voor de verkiezingen van maart 2014 nog zijn nek gaat uitsteken. Er liggen grote taken op de gemeentes te wachten. Samenwerking is daarvoor essentieel. Op dit punt wordt geen enkele stap gedaan en wordt zelfs geen enkele ambitie uitgesproken laat staan getoond. Vervolgens komen er nam aart weer een aantal nieuwe portefeuillehouders met name ook omdat wethouders in de regio vaak vroeg gepensioneerde mensen uit het bedrijfsleven of ambtenaren zijn die na 1 periode weer vertrekken, dan wel beroepsbestuurders met een achtergrond die voor een gedeelte buiten de regio ligt. Die laatste categorie moet zich in ieder geval inwerken. Ik persoonlijk hoop dat ik het allemaal te zwart zie en dat dit wel ergens toe gaat leiden. In een ander geval vrees ik dat het Gewest weer verder achterop raakt bij de economische en sociale ontwikkeling in andere gedeeltes van Nederland.

 

Deel dit bericht