FIN leden te gast in de Mess Naarden Vesting

Op woensdag 7 maart had de FIN een top bijeenkomst in DeMess in Naarden. Ik mocht een korte inleiding verzorgen. Jelmer Kruijt en Ilse Millin vertelden iets over hun politieke aspiraties. Jelmer vertoonde ook een mooi filmpje over Gooise Meren en Ilse gebruikte haar tijd ook om reclame te maken voor het makelaarskantoor, de Gooise Bedrijvendag van maandagavond 26 maart en voor Gooi on Stage dinsdag 13 maart. Daarna vertelde Johan Hoogedoorn de programmeur van DeMess over het tot stand komen van het kleine theater en over de agenda. De agenda is in te zien op de website van De Mess en daarop kun je je ook abonneren. Johan is vrijwilliger maar heeft door zijn goede persoonlijke contacten met artiesten, producenten en boekingskantoren gezorgd voor een aansprekend en afwisselend programma. Op veel dagen in de week vinden er in de DeMess uitvoeringen en bijeenkomsten plaats. Het theater heeft ongeveer 75 zitplaatsen. Tijdens onze bijeenkomst was het vol en zelfs in de barruimte stonden nog mensen. Johan zong als toegift drie fraaie liederen met een prikkelende tekst. “Mijn vriendin” over een man die toch in ziet dat vrijgezel zijn ook zijn voordelen heeft en een ander prachtig lied over het oer saaie Beverwijk.
De zondag er voor vond in DeMess al een geslaagd politiek debat plaats met als thema toerisme in Naarden. Het werd natuurlijk wat breder getrokken en er waren zelfs politici die nog verder wilden uitweiden, maar de voortreffelijke discussieleider Frenk van der Linden gaf die ruimte maar in zeer beperkte mate. De opkomst was zeer goed. Een volle zaal. Dit soort politieke avonden is zeker voor herhaling vatbaar.

Het enige echte debat vond op 8 maart plaats in het gemeentehuis van Gooise Meren. Alle partijen waren uitgenodigd en hadden hun lijsttrekker afgevaardigd. Gerben Struik van GL ontbrak helaas door ziekte. Hij werd vervangen door de nummer twee op de lijst. Er werd gediscussieerd naar aanleiding van 10 stellingen onder leiding van Gijs Weenink. De opkomst was redelijk te noemen. Ongeveer 50 man die gelieerd zijn aan de deelnemende partijen en nog een stuk of vijftig 60- plussers. Leeft lokale politiek in Gooise Meren? Ik durf daar wel een vraagtekentje bij te plaatsen. De opzet was leuk maar wat ondoordacht. Bij een Lagerhuis debat kun je naar aanleiding van een stelling onderwerp links of rechts van de discussieleider gaan staan al naar gelang je voor of tegen de stelling bent. In het Lagerhuis is het verbaal altijd oorlog, maar daartoe laten lijsttrekkers in Gooise Meren met een verkiezingsprogramma achter de hand zich niet verleiden. Geen geschreeuw en geen beledigingen en er werd niet hard “shame on you” geroepen.

Waarom was de opzet wat ondoordacht. Nou vrij eenvoudig van 9 nette Gooise Meerders hoef je geen enorm vuurwerk en heen en weer geloop te verwachten. Bij slechts 9 gemotiveerde en politiek opgeleide deelnemers hoef je niet te verwachten dat ze zich in een korte discussie laten overtuigen door de standpunten van de opponent. Wat dan wel. Ja, slimmeriken gingen aan de kant staan waar bijna niemand stond, kregen dat vaker het woord en begonnen dan in de toelichting hun standpunt direct te nuanceren. Iedereen die het woord kreeg gaf bijna aan dat ze liever in het midden, geen ja of nee op een stelling, wilden staan. De echte slimmeriken liepen tijdens de discussie over naar de kant waar bijna niemand stond en die kregen dan onmiddellijk het woord om aan te geven waarom ze waren overgelopen. De meerderheid bleef helaas soms letterlijk een zwijgende meerderheid. De gespreksleider deed het goed. Hij hield het “to the point”, stelde goede vragen en probeerde wel iedereen bij de discussie te betrekken maar had toch duidelijk niet in de gaten dat hij gemanipuleerd werd en de aandacht bepaald niet eerlijk verdeelde. Het was een gezellige en boeiende avond met een borrel na maar politiek vuurwerk was het niet.
Laten we hopen dat de opkomst dit jaar beter is dan twee jaar geleden toen de huidige raad voor een korte periode gekozen werd. Er kwamen ruim 17.500 mensen stemmen en dat betekende een opkomst van iets meer dan 41%. Dat was veel lager dan bij voorgaande verkiezingen. Met 142 stemmen (25% van de kiesdeler) kon iemand op de lijst van een partij die de kiesdeler haalde met voorkeurstemmen in de raad komen. Op eigen houtje heeft een kandidaat dus 4 maal zo veel stemmen nodig om gekozen te worden als iemand die op een lijst van een partij staat.

Deel dit bericht