Vrijdag aanstaande gaan we weer golfen en BBQ-en op de golfbaan Naarderbos. Het wordt gezellig. We hebben er vrij hard aan moeten trekken maar er is weer een groot aantal deelnemers. Kennelijk zijn er toch leden die de lange termijn weersverwachting af willen wachten. Alsof dat enige echte zekerheid biedt. MD Services gaat ons weer verrassen met leuke prijzen en een spel de MD Money Challenge. Jullie zullen de aankondigingen van Liesbeth gelezen hebben.
De Economic Board Gooi en Vechtstreek wordt opgebouwd. Pieter Broertjes, (PvdA) burgemeester van Hilversum, wordt de nieuwe voorzitter. Gedeputeerde Jaap Bond (CDA) blijft lid en zelfs lid van de kerngroep. De kerngroep zal uit ongeveer 5 – 7 personen bestaan en de andere leden zullen hun input op diverse gekozen thema’s gaan geven. Het moet slagvaardiger en serieuzer worden. De tijd van praten is voorbij. Het voorstel wordt nog nader uitgewerkt. Het is wel behoorlijk ambitieus. Mijn rol zal dus ook lichtelijk veranderen. Ik houd jullie op de hoogte.
De gemeente heeft ons gemeld dat de aankondigde aanpak van de riolering van het stuk Energiestraat van Pon Dealer tot en met de Kringloper naar achteren in de tijd wordt geschoven. Besloten is om dit voor te leggen aan de nieuwe Raad. De werkzaamheden zouden nu pas op zijn vroegst in 2017 uitgevoerd gaan worden. Kennelijk is de urgentie niet zo groot. Een beetje vreemd is het natuurlijk wel nu de gelden naar mijn beste weten al gereserveerd waren. Maar goed er is kennelijk geen keiharde noodzaak en voorzichtig om gaan met gemeenschapsgeld is een groot goed. De nieuwe gemeente zit met bepaalde toezeggingen over financieel beleid en een relatief lage OZB en moet ergens geld vandaan halen.
Dat financiële voorzichtigheid speelt ook voor een onderwerp op de raadsagenda van Naarden van 30 september. Het gaat over de voorwaarden van afkoop van erfpacht. Naarden heeft met name op industrieterrein Gooimeer – Zuid nog diverse percelen grond in eigendom. In 2012 heeft de gemeente (raad) zich gebogen over een nieuw beleid. Erfpacht zou makkelijker af gekocht moeten worden. Het kon voortaan voor de marktwaarde van de grond met een minimum van EUR 300 per meter en als het begrotingstechnisch budgetneutraal zou uitwerken. In het nieuwe voorstel blijft alles bij het oude alleen wordt de minimumprijs van 300 er uit gehaald. De opsteller van destijds heeft bij de cursus wetten schrijven niet erg goed opgelet anders zou het stuk natuurlijk wel in een keer goed geredigeerd zijn. Een minimumprijs er in zetten met een bedrag is gewoon onnodig. Het voegt niets toe. Dat moge ook wel blijken nu duidelijk is dat de verkoopprijs door de laatste voorwaarde al ruim boven de EUR 600 per vierkante meter ligt. De kans dat de minimum prijs de komende jaren ver onder de 300 euro komt te liggen is derhalve niet erg groot. Waarom zou je je zelf ook zo beperken als de waarde van het onroerend goed daadwerkelijk lager zou komen te liggen. Overigens is de tweede voorwaarde wel een hele duistere. De gemeente betaalde in 2012 ongeveer 3,81 procent aan rente op geld dat zij leende. Daarop is de meerjarenbegroting gebaseerd. Als zij grond verkoopt zou ze het ontvangen bedrijf theoretisch kunnen gebruiken om de schuld af te lossen. Dat kan niet budget neutraal om dat er in de meerjarenbegroting gerekend is met een opbrengst van 3,81 procent terwijl de daadwerkelijke rente inmiddels veel lager ligt. Namelijk op 1,3. De theoretische opbrengst van de grond was 10 miljoen euro maar zou nu ruim 30 miljoen euro moeten worden. De verkoop prijs van 293 euro bleek in de slechte economische tijden al aanzienlijk te hoog maar 633 euro per meter is natuurlijk astronomisch. Dat heeft inmiddels helemaal niets meer met de reële waarde te maken. Door een oneigenlijke koppeling van zaken die eigenlijk helemaal niets met elkaar te maken hebben wordt de ondernemer in Naarden gewoon dwarsgezeten en dat vindt men in Naarden en straks mogelijk in Gooise Meren kennelijk heel gewoon. Ik denk dat je daar heel anders over kunt denken en het zou goed zijn als een nieuwe gemeenteraad dat eens zou doen. Verkoop de grond en wel voor de gewone marktwaarde op het moment dat het concrete aanbod er ligt. Dat is de waarde en zou de prijs moeten zijn en niets anders. Het zal nu mogelijk niet lukken maar als de erfpachtbetalers betere tijden gaan doormaken dan wellicht wel. In mijn opinie zou onze plaatselijke overheid zo moeten werken. Het zit er helaas nog even niet in. Wie weet wanneer de meerjarenbegroting van Gooise Meren gaat rekenen met een ander rentepercentage.