Een nieuwe lente een nieuw geluid

Het is weer lente. De zomertijd is ingegaan. Er gaat weer geformeerd worden. De 79-jarige Herman Tjeenk Willink (PvdA) neemt de uitdaging aan. De standpunten zijn verhard en de uitkomst van de formatie is onzekerder dan voorheen. Een weinig verheffend debat met 17 partijleiders die schreeuwden zo hard ze konden en even de verkiezingsuitslag vergeten waren. Lilian Marijnissen alsof haar partij nog iets voorstelt en het zelfde geldt voor Sylvana Simons en Caroline van der Plas. Met moeite precies 1 zetel. Interessant maar om je zo lang met dit onderwerp bezig te houden terwijl het land er om schreeuwt bestuurd te worden, is wel gênant. Dat allerlei kabinetsleden en mensen die een rol spelen bij het bestuur van het land, zo maar dagen en weken kunnen uitvallen vanwege een mogelijke corona besmetting is toch ook vreemd te noemen. Qua leeftijd waren ze mogelijk niet aan de beurt voor een inenting maar het is wel wat erg correct om dan maar zonder vaccinatie rond te lopen en het landsbelang maar op het tweede plan te zetten. Maar goed het hele vaccinatiebeleid wordt inmiddels door bijna iedereen als volstrekt falend gezien. Allerlei deskundigen uit het OMT, de academische wereld en ook mensen van buiten zoals Marcel Levie, vinden dat ons beleid en de inentingstrategie hopeloos falen. De objectieve cijfers maken dat ook heel duidelijk. Dit kost ons tientallen miljoenen en veroorzaakt ook veel onnodig leed. Jammer. Met een nieuw kabinet volgt er hopelijk een grote schoonmaak. Vaak staan de beste stuurlui aan wal. Ik krijg echter de indruk dat thans er ook wat kapiteins en stuurlui die bezig zijn met het besturen van het schip, het roer willen omgooien.

De verkiezingen voor de gemeenteraad staan nu weer op het programma. Partijen beginnen zich al warm te lopen voor maart 2022. Er gaan waarschijnlijk per week door de raadsleden meer “interessante” vragen aan het college gesteld worden en de maandelijks ambtelijke kosten voor het beantwoorden daarvan, gaan weer torenhoog oplopen. Of het uiteindelijk de verkiezingsuitslag gaat beïnvloeden, vraag ik me eerlijk gezegd af. Binnenkort zal ook de vierjaarlijks CDA-enquête over ondertunneling van het spoor wel weer verschijnen. Dan weten we weer dat de verkiezingen er echt aan komen.

Een onderzoek naar een rondweg voor de vesting Naarden is inmiddels een nieuwe mogelijke twistappel. Alleen het vragen van een onderzoek brengt al vele pennen en ongenuanceerde en niet onderbouwde stellingen naar voren. Wat vroeg lijkt me. Persoonlijk lijkt het me een kansloos project, maar laat inderdaad de deskundigen maar eens bekijken wat wel en niet mogelijk is en dan gaan we het daarna hebben over wat we willen en het geld en de eventuele toerekening aan het BOR-project. Laat het onderzoek niet te veel geld kosten. In ieder geval voor de inwoners van de vesting en de gebieden daaromheen, weer een aardig onderwerp voor de verkiezingsstrijd.

De gesprekken van de ondernemingsverenigingen met de wethouders en de veiligheidsregio gaan door. Wij prijzen de mogelijkheid tot participatie. Veel nieuws komt er niet meer aan de orde. Iedereen verwacht dat we zelfs met de ontzettend trage inenting wel het eind van de tunnel naderen. Dat geeft weer optimisme. Ik persoonlijk deel dat optimisme en verwacht toch wel een heel aardige zomer. Misschien geen zomer van 2019, maar toch minstens gelijk aan die van 2020. Naar verwachting dan met een betere afloop. We gaan dan kijken hoe de economie zich herpakt en waar de slachtoffers vallen en hoe we die met meer maatwerk kunnen proberen te redden. De horeca komt naar verwachting binnen betrekkelijk korte tijd weer op stoom. Helaas wellicht met andere ondernemers aam het roer. Het aantal horecabedrijven zal op iets langere termijn niet gedaald blijken te zijn. Voor de non-food winkels zal dat wat anders liggen. Daar zal de sanering doorzetten. Dat zou wel eens de zwaarst getroffen groep kunnen blijken te zijn. De STEC-groep heeft het in een recent rapport voor de provincie Noord- Holland over 150-200 winkels in Bussum die door langlopende leegstand omgebouwd zouden moeten worden. Vooral in de aanloopstraten kunnen die in hun visie getransformeerd worden naar woningen. Op bepaalde plekken lijkt het me onwenselijk en weet ik dat het ook onhaalbaar zal blijken. De gedachte is namelijk niet nieuw en er is door veel partijen al serieus naar gekeken.

Tot slot zijn er een concept omgevingsvisie voor Amsterdam en een koersdocument voor de Gooi en Vechtstreek verschenen. Die documenten proberen in het kader van de komende Omgevingswet de gewenste denkrichtingen en ontwikkelingen voor de komende twintig jaar vast te leggen. Uit het document voor Amsterdam is duidelijk dat zij via de Metropool regio Amsterdam (MRA) probeert haar directe omgeving tot overloopgebied voor onder meer haar economie te bestemmen. Uit het koersdocument voor de Gooi en Vechtstreek blijkt dat de samenwerkende gemeentes denken dat de regio over twintig jaar nog relevant is of bestaat. Ik ben toch bang dat het belang van Amsterdam te groot gaat worden voor de provincie Noord-Holland en dat de stad over niet al te lange tijd een soort van stadsprovincie zal moeten worden. Hoe de grenzen daarvan dan precies gaan lopen is de vraag. Er wordt vast ook richting het Gooi gekeken. Een stadsprovincie is in heel veel landen het geval rond hoofdsteden en andere grote economische centra. Met Almere met ruim 200.000 inwoners en Amersfoort hard op weg naar 200.000 inwoners en Utrecht als groot economisch centrum ook nog om ons heen, is het maar de vraag of onze regio nog lang zelfstandig zal kunnen blijven functioneren.

Begin april 2021

Deel dit bericht