Het was heet in juli. Zeer heet. Een nieuw record. Iedereen is op vakantie of gaat op vakantie of is terecht van mening dat het zeker met mooi weer ook goed toeven is in Nederland en ook in Gooise Meren. De meren, in en rond onze gemeente, werden in ieder geval druk bezocht. Luieren, varen zwemmen en kleine kinderen lekker met water en zand laten knoeien. Wat wil een mens nog meer.
Er is ook alle tijd om de krant te lezen. Omdat daar in deze maanden weinig in staat over de politiek, is het allemaal goed bij te houden. Ergens wat vreemd dat er een zomer reces is van twee maanden. Niemand lijkt zich af te vragen of we ons dat wel kunnen permitteren. Mensen gaan niet allemaal op dezelfde tijd op vakantie en je kunt alle betrokken bestuurders en ambtenaren niet verplichten tegelijk te gaan. Het bedrijfsleven heeft feitelijk met het zelfde probleem te maken maar daar zal niemand het bedrijf twee maanden sluiten. Door de vragen van de klanten zijn er zelfs bijna geen volledige bedrijfsvakanties meer. Er zullen mensen van binnen de gemeente zeggen dat er best doorgewerkt wordt, maar ik verwacht niet dat er begin september opeens gedegen rapporten en veel nieuwe uitgewerkte plannen op tafel liggen. Kort en goed, van mij zou, voor de bestuurbaarheid van de gemeente, het reces wel wat korter mogen.
Regionaal gebeurt er ook weinig. Dat is om dezelfde reden jammer. We zien inmiddels wel dat een kleine gemeente als Laren het steeds moeilijker krijgt om het hoofd boven water te houden. De samensmelting van gemeentes in het Gooi zou toch wel eens versneld kunnen gaan worden. Ik heb het niet over volgend jaar natuurlijk maar wel op een termijn korter dan tien jaar. Blaricum heeft nog wat vet op de botten door grondverkopen, maar klaagt ook dat het hard de verkeerde kant op gaat. De slagvaardigheid en efficiëntie van de BEL samenwerking wordt inmiddels ook lokaal ter discussie gesteld. De rijksoverheid blijft taken decentraliseren waar dat best gevaarlijk is. Vaak gaat dat nog gepaard met bezuinigingen ook. Dat blijkt dan toch niet goed uit te pakken en dan moet er weer gecorrigeerd worden. Gemeentes en hun bestuurders krijgen het niet makkelijker.
Raadslid Hugo Bellaart (VVD) schrijft in de landelijk pers allemaal stukken over het ophalen en verwerken van huisvuil. Hij krijgt een groot podium dus zijn stellingen zullen interessant genoeg zijn. Als we hem mogen geloven wordt er nogal gegoocheld met cijfers. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als het GAD binnenkort tekst en uitleg moet geven en bijvoorbeeld moet gaan toelichten op welke aannames het PMD ophalen en vooraf scheiden gebaseerd is? Het lijkt er een beetje op dat dat vooral ingegeven is door het feit dat dan het andere vuil beter verwerkt kan worden. In Amsterdam is het AEB (Afval Energie Bedrijf) inmiddels in grote (financiële) problemen geraakt. Amsterdam weet en kan het altijd beter. In 2015 moesten er tientallen miljoenen bij en nu weer. In de tussentijd zware verwaarlozing van het onderhoud aan de verbrandingsovens. Goh misschien moeten we die 1,7 miljoen ton vuil uit Engeland maar eens terugsturen. Ik ben benieuwd welke verzekeraar de schade voortkomend uit het wanbestuur straks moet gaan dekken. Die van de bestuurders van AEB of die van de vrij activistische aandeelhouders.
Nog iets om wat ontevreden over te zijn zijn de voorzichtige voorstellen van de Commissie Borstlap en de inbreng van de vakbonden en VNO-NCW. Deze laatste twee partijen hebben eigenlijk helemaal niets met ZZP’ers te maken. Dat zijn namelijk geen werknemers en ook geen werkgevers. Wel wat makkelijk om die in een hoek te zetten en net als de commissie Borstlap te doen alsof alle mogelijke soorten van flexwerk verwerpelijk zijn. Ze diskwalificeren honderdduizenden mensen. Vele daarvan hebben een vrijwillige en bewuste keus gemaakt. Makkelijk hoor om iedereen maar te dwingen om in alle gevallen een minimumloon te bedingen, te verplichten een AOV te sluiten en ook nog een verplichte pensioenvoorziening op te bouwen. Het gaat in mijn visie in Nederland op dit punt de verkeerde kant op. Tegen misbruik etc. mag en moet worden opgetreden, maar om dan de overgrote meerderheid van ZZP’ers en flexwerkers ook te treffen en in een keurslijf te dwingen, is een land als Nederland onwaardig.
Als FIN bestuur gaan we binnenkort weer een kelderoverleg houden. Een soort hei sessie voor het bestuur maar dan in de kelder, sommigen noemen het een bar, bij René Pas thuis. Zijn er nog zaken die jullie onder onze aandacht willen brengen, dan horen wij dat graag. Alle e-mail adressen zijn bekend. De eerste reguliere FIN bijeenkomst na de zomer zal op woensdag 4 september zijn. Waar, is mij nog niet bekend. Wel weet ik dat ik die dag precies geniet van een tweedaags uitstapje naar België. Heel lang geleden gepland en niet door mij. Helaas, soms heb je twee leuke of belangrijke dingen op 1 dag en moet je kiezen.