Woensdag 19 maart was het weer stemmen voor de gemeenteraden in Naarden en Bussum. De inwoners van deze gemeentes mochten hun stem weer uitbrengen op gerecycled papier en die vervolgens in een grijze Kliko deponeren. Nee geen groene afvalbakken maar in de meeste gevallen grijze. Is dat een beetje symbolisch voor het belang dat aan politiek gehecht wordt? Opvallend in dit verband was wel dat de opkomst met 53% (Naarden ruim 60 en Bussum ruim 57) bijna 25% hoger was dan de prognoses (43) aangaven. Wat heb je aan zulke onnauwkeurige voorspellingen?
Terwijl in Naarden de uitslag voor 23 uur bekend was, werd het in Bussum 1.00 uur in de nacht. Gemiddeld minder dan 1.000 stemmen per stembureau tellen en dat terwijl alle stembureaus in Nederland tegelijk om 21.00 uur dichtgingen. Dat is een erg slecht resultaat voor Bussum. Alle grote steden waren eerder. De uitslag stond al voor bekendmaking op teletekst naar het schijnt. Het lijkt ook de Kaukasus, wel stemmen zonder stemcomputers. De ochtendkranten konden veel uitslagen niet eens publiceren. Ik persoonlijk hoop echt dat dit de laatste keer is. De Europese verkiezingen laat ik dan even buiten beschouwing.
De uitslag zelf leidde in Naarden tot weinig opwinding. De VVD en Groen Links een zetel minder en het CDA en D66 een zetel meer. Een nieuwe coalitie moet geen probleem worden. Vraag is of een verliezend Groen Links wordt ingewisseld voor een winnend CDA. Dat was vorige keer de reden om voor GroenLinks te kiezen. Weinig verandering in aanloop naar een fusie is ook wel prettig. We gaan het afwachten. Voor de ondernemers zal het naar ik aanneem weinig uitmaken. Ons eigen lid Ilse Millin werd voor de VVD in de Raad gekozen.
In Bussum was het natuurlijk spannend. Daar was echte oppositie. De oppositie bestaande uit Hart voor Bussum (opvolger van Bussums Bloei), D66 en het CDA scoorden goed. D66 geplaagd door allerlei interne problemen wist toch te verdubbelen. CDA verloor net een zetel. De landelijke trend werd gevolgd. Hart voor Bussum wist een heel mooi resultaat te behalen en haalde ruim 18% van de stemmen. De Gooise Ouderenpartij kwam nieuw in de Raad met 2 zetels. De VVD verloor zwaar maar blijft met 360 stemmen meer dan de nummer twee, de grootste. De coalitiebesprekingen zullen in Bussum iets spannender worden. De meeste of zelfs alle partijen zijn voor afspiegeling maar gezien de onderlinge relaties, de mening van Hart voor Bussum over de fusie en het centrum en het feit dat D66 en Hart voor Bussum niet echt op elkaar gesteld zullen zijn, zal dat waarschijnlijk niet gebeuren. Hart voor Bussum kan met 18% van de stemmen natuurlijk ook niet claimen dat de bevolking van Bussum haar (oppositie) plannen massaal steunt. Oppositiepartij D66, nieuwe samenstelling, steunt de plannen van de huidige coalitie in overwegende mate.
De FIN is niet politiek en wij staan uitsluitend voor de economische belangen van onze leden maar zullen zeker andere, mogelijk zelfs zwaarder wegende, belangen niet uit het oog verliezen. Wij gaan er vanuit dat er twee stabiele coalities komen die beschikken over een ruime meerderheid van de raadszetels en die dus goede afwegingen kunnen maken bij het al dan niet aangaan van een fusie en de inrichting van de mogelijke nieuwe gemeente.