De regionale politiek werd opgeschrikt door een besluit van de gemeenteraden van Blaricum en Laren. Zij verzoeken hun bestuurders om bij de provincies Noord Holland en Utrecht te bepleiten deze gemeentes in de toekomst bij de provincie Utrecht in te delen. Dit omdat zij vinden dat de provincie Noord Holland te weinig luistert naar hun wens zelfstandig te blijven. Een vreemd moment want de minister heeft aangekondigd met een voorstel te komen over herindelingsprocedures. Er is ook geen overleg geweest met een nauw betrokken gemeente als Huizen en met andere buurgemeentes. De inwoners werden niet geraadpleegd en het stond in geen enkel verkiezingsprogramma. Zo werkt kennelijk de democratie in de boerendorpen van de Gooi en Vechtstreek. Een sneu dieptepunt in aandachtvragerij. Ook prettig om met dergelijke gemeentes samen te werken in de Regio Gooi en Vechtstreek. De betrouwbaarheid is nul te noemen. Kort geleden was het nog slechts een dolende eenling in de Blaricumse raad die wel zeker wist dat een juridische procedure tegen de provincie grote kans van slagen had. Hij had zelfs een advocaat die hem een goede kans gaf. Alleen de financiering nog even regelen via crowd-funding. Sindsdien is van die plannen helemaal niets meer vernomen. Het is allemaal voor de bühne wat er in Blaricum en Laren gebeurt. Het is niet anders en we zullen het voorlopig met deze gemeentes in regio nog moeten doen.
In Gooise Meren is ook sprake van de eerste serieuze rel. Wethouder Marieke Munneke Smeets dacht er snel een eigen stokpaardje door te kunnen drukken wat het betreft de spoorweg overgang aan de Comeniuslaan/ Zwarteweg. Zij ging voorbij aan een eerdere afspraak tussen de bijna unanieme raad en B&W. Die afspraak uit oktober 2016 was dat de overweg toegankelijk zou moeten blijven voor auto verkeer en dat als B&W, bevoegd tot het nemen van de beslissing, na het raadplegen van deskundigen, tot een ander oordeel zou komen dit eerst zou worden voorgelegd aan de raad. Munneke Smeets dacht een wijziging zonder goede raadpleging van de raad er bij B&W door te krijgen. Dat is haar niet gelukt. De raad was “not amused” door de gang van zaken en heeft dat duidelijk laten merken. Haar enthousiasme en het vergeten documenten tijdig te delen werd afgedaan als een beginnersfout en er werd na discussie aan het einde van de rit zand over gegooid. Alexander Poort wijdde er terecht een kritisch stuk aan in de Gooi en Eemlander. Het is wel goed dat de andere bestuurders en de raad niet al te snel naar drastische middelen grepen en een oplopen van de strijd in een vroeg stadium hebben weten te voorkomen. Voor de bestuurbaarheid van onze gemeente is dat goed geweest.
De inmiddels jaarlijkse FIN vaardag van vrijdag 28 september 2018 ligt achter ons. Vanuit de oude haven in Huizen vertrokken we met vijf volle botters. Zestig leden en hun gasten aan boord. Geen vis in de bun maar FINners rond om. Prachtig weer met een mooi windje. Iedereen heeft volop genoten. Na afloop een geslaagde BBQ met 74 man. Er was genoeg en goed voedsel. Ook de begeleidende drank vloeide rijkelijk. Iedereen ging gelukkig en voldaan naar huis. Met dank aan René Pas en Gijs Klok die het weer foutloos organiseerden.
Donderdag 4 oktober spreekt een afvaardiging van het bestuur met de wethouder en de ambtenaren economische zaken. Dat zal de eerste editie van een regulier overleg zijn. De voorzitter sprak met de wethouder ruimtelijke ordening en de commissie ruimtelijke ordening (ROFIN) zal dat ook gaan doen. Er komt verder een overleg en voorlichting met de provincie over de vaarverbinding. Waarschijnlijk 15 november 2018 bij Chrysal. Meer info zal volgen.
Woensdag 3 oktober vindt de volgende gewone FIN-bijeenkomst plaats in het NH Naarden. Met de Prinsjesdag beschouwingen door Jan de Boer en een inleiding over bedrijfsveiligheid en -gezondheid. Na afloop de borrel en voor hen die dat wensen op eigen kosten de FIN maaltijd. Ook staat de contributieverhoging van 25 euro per lid per jaar op de agenda. Die aanstaande verhoging is op de voorjaarsvergadering reeds aangekondigd. De contributie is jarenlang niet verhoogd. Dit mede omdat we besloten hadden in te teren op ons, wat te hoge, eigen vermogen. We naderden nu de minimale afgesproken omvang van de voorzieningen en derhalve moeten we de contributie nu wel verhogen. De prijzen van consumpties zaken etc. stijgen helaas ook terwijl ook diverse leden met meer werknemers en/of omzet, en die betalen meer contributie, onze gemeente verlaten hebben. Het blijkt ook steeds moeilijker grotere bedrijven te interesseren voor lokale bedrijvenverenigingen. Daar heeft de FIN last van maar dat speelt ook in alle gemeentes om ons heen. Alleen al vanwege de solidariteit zouden dergelijke ondernemingen lid moet blijven en waar nodig hun deskundigheid aan kleine ondernemers ter beschikking moeten stellen. Helaas denken vrij veel directies daar anders over en proberen ze een paar honderd euro contributie te besparen.
Ik zie jullie graag op woensdag aanstaande en anders op de bijeenkomst in november.